Членовете на Съвета за сигурност на ООН са на мнение,

...
Членовете на Съвета за сигурност на ООН са на мнение,
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН смята, че Индия и Пакистан трябва да се въздържат от едностранни действия в Кашмир

Членовете на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации са на мнение, че Индия и Пакистан би трябвало да се въздържат от едностранни дейности в Кашмир, съобщи непрекъснатият представител на Китай в Организация на обединените нации Чжан Цзюн, представен от Ройтерс.

Съветът за сигурност се събра по искане на Китай и Пакистан на съвещание при закрити врата, откакто Индия анулира специфичния парламентарен статут на щата Джаму и Кашмир. Китай рядко желае съвещания на Съвета за сигурност, отбелязва Ройтерс.

Макар съветът да не одобри обща декларация, посланикът на Китай Чжан Цзюн изрази общата угриженост на неговите членове във връзка със обстановката в Кашмир.

"Те (останалите членове на Съвета за сигурност) също са загрижени за ситуацията с човешките права и са на мнение, че заинтересуваните страни би трябвало да се въздържат от едностранни дейности, които могат да доведат до усилване на напрежението ", сподели Чжан.

Посланикът на Индия Сайед Акбаруддин упрекна Чжан, че се пробва да показа думите си като позиция на интернационалната общественост. Според него решението на Индия за Кашмир е въпрос на индийската вътрешна политика.

Представителката на Пакистан Малиха Лодхи съобщи, че пакистанското искане за съвещание на Съвета за сигурност е първата, само че не и последна стъпка, която Исламабад подхваща по отношение на Кашмир. Тя означи, че това е бил първият път, когато

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации разисква въпроса с Кашмир от повече от 50 години.

"Фактът, че тази намира се състоя демонстрира, че разногласието е приет от интернационалната общественост. Народът на Джаму и Кашмир може и да е отцепен от света, само че гласът му през днешния ден се чува в Организация на обединените нации ", посочи Лодхи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР