Членовете на Съвета за сигурност на ООН не успяха да

...
Членовете на Съвета за сигурност на ООН не успяха да
Коментари Харесай

СС на ООН няма консенсус за членството на Палестина

Членовете на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации не съумяха да реализират консенсус в четвъртък по отношение на кандидатурата на палестинците за пълноправно участие в Организация на обединените нации, оповестява Агенция Франс Прес.

Палестинците, които имат статут на наблюдаващи в международната организация от 2012 година, лобираха от години за приемане на пълноправно участие , което би означавало признание на палестинската държавност.

Всяко искане за участие в Организация на обединените нации би трябвало първо да премине през Съвета за сигурност - където съдружникът на Израел Съединените щати има право на несъгласие - и по-късно да бъде утвърдено от Общото заседание.

палестинците възобновиха молбата за участие в Организация на обединените нации от 2011 година предходната седмица, което накара Съвета за сигурност да стартира формален развой на обзор. Това включва ad hoc комисията, която не съумя да реализира консенсус в четвъртък и беше формирана от държавите-членки на съвета.
 Палестина упорства за пълноправно участие в Организация на обединените нации
Палестина упорства за пълноправно участие в Организация на обединените нации

Палестинският делегат в Организация на обединените нации изпрати писмо до генералния секретар на Организация на обединените нации с искане за възобновяване на разглеждането на молбата за участие

По време на срещата при закрити врата " нямаше консенсус ", сподели малтийският дипломат Ванеса Фрейзър, която заема ротационното председателство на съвета през април.

Въпреки това , сподели тя, без да прецизира кои са страните.

Докато ad hoc комисията може да продължи напред единствено с консенсус, всеки член на Съвета за сигурност може в този момент да предложи резолюция за гласоподаване по въпроса.
 Испанският министър председател търси поддръжка за признание на палестинска страна в Европа
Испанският министър председател търси поддръжка за признание на палестинска страна в Европа

Мадрид се надява повече страни да поддържат признаването
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР