Членовете на саудитския екип от командоси, които убиха саудитския журналист

...
Членовете на саудитския екип от командоси, които убиха саудитския журналист
Коментари Харесай

Вашингтон пост: Саудитските командоси, убили журналиста Кашоги, обучавани в САЩ

Членовете на саудитския екип от командоси, които убиха саудитския публицист Джамал Кашоги, са били на образование в Съединени американски щати, заяви в. " Вашингтон пост ", който разкрива нови детайли към гибелта на някогашния си създател, съобщи Франс прес.

Критикът на саудитския режим Кашоги, който живееше в Съединени американски щати, беше погубен на 2 октомври от екип от 15 сътрудници, пристигнали от Рияд в консулството на страната в Истанбул. Тялото на журналиста и до момента не е намерено, съобщи Българска телеграфна агенция.

След като в началото отхвърляше убийството, Саудитска Арабия сподели, че станалото е резултат от интервенция, осъществена от лица, които са били " отвън надзор " и по тази причина се изродила. Съдебен развой против 11 подсъдими стартира при започване на годината в саудитски съд.

Според журналиста на " Вашингтон пост " Дейвид Игнейшъс, " саудитец, който деликатно прочел стенограмата от аудиозаписа ", изработен с подложен от турските служби микрофон в консулството, му разказал, че екипът считал да отвлече Кашоги и да го върне в Саудитска Арабия, с цел да бъде разпитан. От записа се схваща, че на журналиста била сложена инжекция, " евентуално с доста мощен седатив ", преди да му сложат торба на главата.

" Не мога да вдишвам. Имам астма. Не го правете ", се чувало да вика Кашоги директно преди гибелта си.

Игнейшъс споделя, че е разговарял с повече от 10 американски и саудитски източници, поискали анонимност. Те му съобщили, че някои членове на " групата за бърза интервенция ", основана от саудитските управляващи и изпратена в Истанбул, са били обучавани в Съединени американски щати.

Централно разузнавателно управление на САЩ е уведомило други държавни организации, че това образование по специфични интервенции може да е било отчасти осъществено от групата Tier 1 (Тайър уан) - компания от щата Арканзас с позволение от Държавния департамент, написа вестникът.

" Това образование е било извършено преди гибелта на Кашоги " и " не е възобновявано по-късно ", прецизира всекидневникът, твърдейки, че и други действия по продан в областта на сигурността сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия са прекратени след убийството на Кашоги. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР