Членовете на парламентарната комисия по здравеопазване приеха на първо гласуване

...
Членовете на парламентарната комисия по здравеопазване приеха на първо гласуване
Коментари Харесай

Комисията по здравеопазване прие на първо четене проект за изменение на Закона за бюджета на НЗОК за тази година

Членовете на парламентарната комисия по опазване на здравето одобриха на първо гласоподаване законопроект за изменение на Закона за бюджета на НЗОК за 2020 год. Промяната планува НЗОК да може за заплати активност за минали интервали, която е регистрирана от лечебните заведения като надлимитна активност. Досега нямаше законова опция НЗОК да заплаща тази активност. Има трайна правосъдна процедура в признаването на тази активност, сподели Даниела Дариткова, ръководител на комисията.

Управителят на НЗОК Петко Салчев уточни, че неизплатените суми за 2015 година са близо 50 млн. лева, а за 2016 - близо 26 млн.лв., без лихви върху главницата.

В момента се правят инспекции в лечебните заведения, които ще приключат до 15 октомври, добави Салчев.

Болниците имат потребност от тези средства, добави още Дариткова. Прогнозните бюджети не са най-хубавото за лечебните заведения, само че до момента в който няма осведомителна система, с която се следи придвижването на пациентите навреме, няма по какъв начин да се търсят други способи за осъществяването на бюджетите, добави тя. Дариткова уточни, че още веднъж има известно закъснение в реализацията на плана за единна осведомителна система, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР