Членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обсъждат

...
Членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обсъждат
Коментари Харесай

Обсъжда се компромисен ръст на петролния добив

Членовете на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) разискват компромисен вид за нарастване на добива сред 300 000 и 600 000 барела на ден през идващите няколко месеца, заяви организация " Блумбърг ", базирайки се на източници, осведомени с полемиките.

Според представители на редица страни от картела изцяло допустимо е по време на срещата на ОПЕК на 22 и 23 юни във Виена да се реализира съглашение за релативно непретенциозно повдигане на производството, въпреки Иран да разгласи, че е срещу това.

Предложението на Русия притискана от локални производители, искащи да усилят добива си, съобщи, че растежът би трябвало да е 1,5 млн. барела на ден. Подобно повишаване обаче не би могло да бъде съразмерно, защото някои страни, в това число Венецуела, където тежката икономическа рецесия нанася мощен удар върху петролната промишленост, няма да могат да го осъществят.

Представителят на Техеран в ОПЕК Хюсеин Каземпур Ардебили съобщи, че Венецуела и Ирак ще се причислят към Иран, блокирайки предлагането.

" Трима от създателите на ОПЕК ще го спрат “, съобщи той. " Ако кралство Саудитска Арабия и Русия желаят да усилят производството, това изисква единогласие. Ако двете желаят да работят независимо, то това е нарушаване на съглашението за съдействие “, добави той.

Коментарите на Иран демонстрират, че страните от картела и техните съдружници – известни дружно като ОПЕК+, се готвят да влязат в конфликт по време на идната среща в австрийската столица. Въпреки това представителите на организацията работят по изглаждане на несъгласията и постигането на обща позиция, което от своя страна би било забележителен дипломатически пробив.

Възможността за по-тясното обвързване на Русия – най-големият експортьор на " черно злато “ след Саудитска Арабия, може да помогне за убеждаването на Иран, Ирак и Венецуела да поддържат по-високото произвеждане през втората половина на 2018 година

След близо две години на редуциране в добива, цените на суровината потеглиха нагоре, а запасите още веднъж се доближават до нормалните си стойности.

В понеделник цената на петрола вид Брент с доставка през август се увеличи с 1.2 % до 74.23 $ за барел при търговията в Лондон след внезапния спад в петък от 76 на 73 $, съобщи ТАСС.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР