Членовете на комисията по граждански свободи в Европарламента разискваха новия

...
Членовете на комисията по граждански свободи в Европарламента разискваха новия
Коментари Харесай

Мигрантите си остават болен проблем за Европа

Членовете на комисията по цивилен свободи в Европарламента разискваха новия проект на Еврокомисията за миграцията ден след формалното му показване от Европейската комисия. Предложението цели да усъвършенства актуалните процедури и да подсигурява споделена отговорност и взаимност сред страните в Европейски Съюз. Депутатите обаче показаха подозрения дали то ще докара до действителна смяна в европейската политика към миграцията.

По време на дебата със заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас и с комисаря за вътрешните работи Илва Йохансон бе потърсена повече информация за това по какъв начин пактът ще бъде прилаган на процедура и по какъв начин ще се подсигурява осъществяването на отговорностите по него. Някои депутати смятаха, че самодейността е позитивна стъпка за облекчение на страните на предна линия, а други я описаха като единствен път напред. В същото време обаче бяха повдигнати въпроси дали новите правила ще понижат риска от филантропични бедствия като пожара в бежанския лагер на остров Лесбос и дали новите процедури за събиране на информация от мигрантите на границите зачитат главните права. Няколко депутати показаха страдание, че остава в действие главният принцип на регламента от Дъблин, поставящ отговорността за мигрантите на страната, през която те влизат в Европейски Съюз.

Новото предложение на Комисията не постанова на страните квоти за приемане на мигранти, което беше един от противоречивите детайли в предходното предложение. Страните в Европейски Съюз ще могат да избират сред приемането на мигранти на своя територия и образуване на връщането на нередовни мигранти въпреки това в Европейски Съюз към страната, от която те идват.

Някои депутати споделиха, че съществуването на избор може да подтикне доста страни в Европейски Съюз да изберат организирането на репатрирания и повдигнаха въпроси по какъв начин осъществяването на уговорките ще бъде следено и по какъв начин ще се сътрудничи със страните отвън Европейски Съюз. Изказали се в дебата в парламентарната комисия желаеха да се резервира правилото, че всички страни са длъжни да одобряват преместени от страните на предна линия мигранти, а други се оповестиха за по-твърд метод към тези, които идват без основателни аргументи.

Основните детайли в предлагането на Комисията за миграцията са: по-ефикасни и бързи процедури: при влизането - идентифициране, медицински обзор и инспекция за сигурност, взимане на пръстови отпечатъци и въвеждането им в базата данни Евродак; бърза процедура за разглеждане на настояванията на тези, които имат дребни шансове да получат убежище; самостоятелен механизъм за наблюдаване за спазването на главните права; страните да имат опция да избират по какъв начин да покажат взаимност.

Според предлагането страните ще могат да одобряват търсещи леговище на своя територия (преместване на мигранти), да поемат отговорност за връщането на мигранти, чиито претенции са отхвърлени или, в обособени случаи, да обезпечават оперативна поддръжка. Те ще бъдат правно задължени да дават принос, който ще бъде изчисляван въз основа на техния БВП и население. Приносът ще зависи от потребностите и от това дали се организират морски интервенции за избавяне, дали е налице миграционен напън или остра рецесия.

Парламентът и Съветът ще би трябвало да прегледат и да реализират единодушие по законодателното предложение за миграционната политика на Европейски Съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР