Членовете на икономическата група БРИКС, обединяваща най-големите нововъзникващи икономики, се

...
Членовете на икономическата група БРИКС, обединяваща най-големите нововъзникващи икономики, се
Коментари Харесай

CNN: Разширяване на БРИКС ще има глобални последици. Кой печели и кой губи?

Членовете на икономическата група БРИКС, сплотяваща най-големите нововъзникващи стопански системи, се събират тази седмица в Южна Африка на среща на върха, която може да дефинира бъдещето на блока и какъв брой мощно ще се опълчи той на международния ред, в който съгласно него Западът господства незаслужено.

 

Групата на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка в никакъв случай не е била по-значима на международната сцена.

Но протичащите се процеси в БРИКС са много комплицирани.

 

Проблемите вътре в БРИКС

 

Руският деспот Владимир Путин не може да участва на срещата на върха, защото страната хазаин Южна Африка ще бъде задължена да го арестува по заповедта на Международния углавен съд. Индия и Китай пък имат тленен граничен спор. Докато Пекин е замесен в съревнование със Съединени американски щати, Ню Делхи има тесни връзки с Вашингтон. БРИКС не е най-щастливото семейство, само че все пак сега приема публични оферти от близо две дузини страни да се причислят, написа CNN в собствен разбор.

 

Очаква се полемиките по отношение на присъединението на нови членове да заемат значимо място в дневния ред на тридневната среща на върха, която стартира във вторник. Путин ще се включи виртуално.

 

Разширяване?

 

В неделя южноафриканският президент Сирил Рамафоса поддържа разширението на БРИКС, като съобщи, че един по-голям блок ще " съставлява разнообразна група народи ", които споделят " общото предпочитание за по-балансиран международен ред " в един " все по-сложен и накълцан " свят. В този случай той употребява изцяло съветската изразителност за многополюсния свят. Групата се стреми към повече публичност в интернационалната система, която съгласно тях облагодетелства Запада и страните от Групата на седемте (Г-7), макар смяната в това кой господства международната стопанска система през последните десетилетия. Според анализатори блокът рискува да придобие по-ясно изразена геополитическа устременост в устрема си да възвърне салдото на международната власт, изключително когато Китай и Русия се стремят да го привлекат на своя страна против възходящото напрежение със Запада.

 

Разширяване на БРИКС може да улесни този развой в интерес на Пекин и Москва.

Миналата седмица пратеникът на Китай в Южна Африка съобщи, че от ден на ден страни се надяват да се причислят към БРИКС, с цел да " защитят законните си ползи ". " Пред лицето на някои страни, които ползват " огромната сопа " на едностранните наказания и юрисдикцията на " дългата ръка ", страните от БРИКС упорстват за пълноправен разговор и съвещания ", съобщи дипломат Чен Сяодун, употребявайки типичния за Пекин език, с цел да подлага на критика политиката на Съединени американски щати.

 

Кой желае да влезе в БРИКС?

 

Няколко страни от Африка към този момент оповестиха, че желаят да се причислят към групата, включително Алжир, Египет и Етиопия. На срещата на върха са поканени общо 69 страни, в това число всички африкански страни. Китай поддържа уголемение, единствено че не наподобява да има единодушие по този въпрос: Индия и Бразилия са срещу китайските проекти за БРИКС. 22 страни публично са изразили интерес да се причислят към блока, а още толкоз са отправили неофициални запитвания, съобщи предишния месец посланикът на Южна Африка в БРИКС Анил Сооклал.

 

Сред тези, които публично са подали молба, са Аржентина, Мексико, Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет, Нигерия и Бангладеш, оповестиха южноафрикански чиновници. Въпросът за разширението на асоциацията може да се окаже " първият стрес тест за близо десетилетие и половина от съществуването ѝ ", счита Бхасо Ндзендзе - доцент по политика и интернационалните връзки в университета в Йоханесбург. Добавянето на членове " ще разшири световното наличие на групата " и ще усили поддръжката за нейната стратегия за противопоставяне на западното политическо владичество, споделя той. Със сигурност обаче " не всички членове биха подкрепили влизането на едни и същи страни ".

 

Историята на БРИКС

 

Според анализатори ще има обилни световни последствия, в случай че Путин, китайският президент Си Дзинпин, индийският министър председател Нарендра Моди, бразилският държавен глава Луис Инасио Лула да Силва и техният хазаин Рамафоса решат да разширят БРИКС. Разширяването ще бъде едвам второто в историята на групата, която се концентрира върху икономическото развиване и увеличението на гласа на своите членове в международните конгреси. Създадена въз основата на термин, в началото въведен от някогашния икономист на Goldman Sachs Джим О'Нийл, с цел да опише опциите за вложения в основни разрастващи се пазари, групата се резервира макар дълбоките разлики в политическите и икономическите системи на своите членове. Първата ѝ среща на върха се организира през 2009 година с четирима членове, а през идната година към тях се причисли Южна Африка.

 

През 2015 година БРИКС започва своята Нова банка за развиване.

 

Защо над 20 страни желаят в БРИКС?

 

Според Михаела Папа, старши теоретичен помощник в плана " Съюзи на изгряващите сили " в американски университет, страните имат разнообразни аргументи за кандидатстване за участие в БРИКС - от интерес към съответни стопански начинания, като да вземем за пример прекосяване към локални валути, до " предизвикателство на Съединени американски щати ". " Има и такива, които желаят да имат по-лесен достъп до Китай или други страни от БРИКС ", сподели тя и прибавя, че за членовете " решението за разширение значи решение за бъдещата посока на групата ". Новите членове с икономическо въздействие биха могли да катализират способността на БРИКС да трансформира или да основава други възможности на съществуващите световни институции, в които е властта. Решението да се включат страни, които са открити врагове на Запада - като Иран - може да насочи групата към превръщането ѝ в антизападен блок, споделят специалисти.

 

Китай ще завоюва

 

Добавянето на нови членове евентуално ще има най-малко някои позитивни последствия за най-мощния член на групата - Китай, изключително когато Си се пробва да показа страната си като водач в преразглеждането на ръководената от Съединени американски щати система. Според него тази система се пробва да ограничи възхода на страната му. " Колкото повече са членовете на групата, толкоз по-силен е техният групов глас и толкоз повече Китай, като най-голямата стопанска система, ще претендира за водачество и посланичество на развиващия се свят ", споделя Юн Сун - шеф на Китайската стратегия в мозъчния концерн Stimson Center във Вашингтон.

 

Важно ли е за Путин?

 

Широкият интерес на страните към присъединението към БРИКС е тласък и за Путин, който остава мечтан в блока, макар че на Запад го считат за парий и военнопрестъпник. Това също по този начин демонстрира разширяващата се бездна сред целите на тези страни, които се редят на опашка за БРИКС, и богатите западни страни, които се сплотиха против него в поддръжка на Украйна, споделят анализатори. Анализаторът от Бангалор, Индия, Манодж Кевалрамани уточни мнението на целия разрастващ се свят. " Има огромно отчаяние от това, че Русия стартира войната, само че има също по този начин и това самопризнание, че са нужни две ръце, с цел да се ръкопляска, и има неща, които НАТО и Съединени американски щати направиха ", с цел да провокират или удължат спора, счита той.

 

Страните гледат на БРИКС като на средство за справяне с провокации като изменението на климата и ограничавания достъп до капитал и технологии и вземат решение да се насочат към него, защото " Западът, наподобява, се затваря в себе си ", счита анализаторът.

 

Разделителни линии

 

Разногласията в границите на съществуващата група може да се окажат спънка за вземането на пробивни решения. Очаква се водачите да преразгледат критериите за това по какъв начин да бъдат определени нови членове - може би вместо самите те да показват кой да се причисли към клуба. Когато става въпрос за разширение на БРИКС, всяка от страните има своите аргументи да бъде внимателна във връзка с това кого да допусне, защото въпросът беше издигнат по време на последното председателство на Южна Африка през 2018 година, а по-късно страните взеха решение да го проучат в допълнение след миналогодишната виртуална среща на върха, чийто хазаин беше Китай.

 

За Индия, която има граничен спор с Китай и се усеща все по-привлечена от Съединени американски щати поради общите им опасения от настъпателния Пекин, един изострен антиамерикански блок не би бил мечтан, споделят анализатори.

 

" Индия се намира в сложна обстановка, тъй като идентичността на групата се трансформира, а тя не желае тази смяна ", споделя Кевалрамани, който отбелязва, че се счита, че Ню Делхи е забавил въвеждането на нови членове предходната година, като е призовал първо за основаване на критерии. Но какъв брой дълго, доколко и с какъв резултат Индия може да насочва блока в избрани направления? Няма да е елементарно, тъй като Китай е най-големият състезател и продължава да съгласува политиките си с Русия, споделят специалисти, представени от CNN.

 

Бразилия и Южна Африка също биха могли да бъдат отворени за евентуално разширение, само че ще бъдат " по-предпазливи в приемането на ясно антиамерикански настроени страни " в блока, счита Рубенс Дуарте - координатор на LABMUNDO, основан в Бразилия проучвателен център за интернационалните връзки.

 

Но в случай че БРИКС в действителност реши да се разшири и по-късно ускори световната си роля, това може да даде подтик на по-големи промени, които да повлияят на интернационалното въздействие на Европа и Съединени американски щати, споделя той. " Колкото повече БРИКС се засилва, толкоз повече други страни ще губят власт ", твърди анализаторът.

Източник Actualno.com

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР