Членовете на гражданската квота в управителния съвет на фондация Пловдив

...
Членовете на гражданската квота в управителния съвет на фондация Пловдив
Коментари Харесай

Гражданският съвет на "Пловдив 2019" е на път да подаде оставка заради "политизирането на каузата"

Членовете на гражданската квота в управителния съвет на фондация " Пловдив 2019 " - Марияна Чолакова, Пенка Калинкова и Милена Чакандракова обявиха желанието си да подадат оставки, в случай че не настъпи поврат в отношението на общината към идеята Европейска столица на културата. Според тях тя се е трансформирала в пленник на политически игри сред съветниците, които не демонстрират никакъв интерес към работата на фондацията и даже я спъват.

Решението си те оповестиха на днешната сесия на общинския съвет в града. На нея трябваше да бъдат определени нови членове на управителния съвет - органът, който ръководи директно фондацията, измежду които се очакваше да бъде и изключеният преди време, по неточност съгласно администрацията, издател Манол Пейков. Въпреки че самият кмет Иван Тотев се ангажира с връщането на Пейков, през днешния ден той предложи, а общинарите утвърдиха без въпроси трима други членове на УС - зам.-кмета по просвета Александър Държиков, ръководителя на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева и писателя и публицист Антон Баев. Тотев, който също по този начин бе декларирал, че има намерение да се отдръпна от председателското място в УС, в края на краищата остана отпред на фондацията.

Културата се измества от политически игри

разяснява пред " Дневник " един от тях, Марияна Чолакова. " На днешното съвещание трябваше да създадем презентация на работата на " Пловдив 2019 ". Нашият принципал е общинският съвет и ние от месеци се опитваме да го осведомим за нашата активност. Пишем писма, само че не получаваме никакъв отговор. На днешното съвещание още веднъж не получихме тази опция. Вместо да приказваме всъщност за нашата работа, партиите употребяват фондацията като инструмент, посредством който да си разменят обвинявания ", съобщи тя. За образец уточни отстраняването на Пейков въз основата на потвърдено погрешни обвинявания в спор на ползи. Самият кмет Иван Тотев изясни случката с непознаването на фондацията от страна на общинарите. Предложението за връщане на Пейков, импортирано от сътрудниците му обаче даже отсъствало от днешния дневен ред.

" Притеснявам се до каква степен общинският съвет се интересува от Европейската столица на културата,

която не е единствено пловдивска, а национална идея. В момента за подготовката й няма никакво време. Ние работим безплатно, а ни се вменяват политически функционалности и вини ", уточни Чолакова.


На днешното съвещание е било отхвърлено и предлагането на УС шефът на фондацията да може независимо да утвърждава разноски до 50 000 лева Това, по думите на Марияна Чолакова, цели да форсира процеса по финансиране на артистичните планове за Пловдив 2019, които бяха фрапантно забавени от закъснялото държавно финансиране. В момента разноски над 5000 лева се утвърждават единствено от УС, а до 2019 година следва да бъдат подписани десетки контракти. Марияна Чолакова изясни, че рекомендацията е пристигнала от журито за Европейска столица на културата, което посетило Пловдив преди 2 седмици: " Става дума за една работеща мярка, която предстои на доста форми на надзор. Но се показва като прищявка за нечие безотговорно харчене. "

Тя, Пенка Калинкова, Милена Чакандракова и четвъртият член на гражданската квота Любозар Фратев имат намерение да подадат оставки, в случай че на 12 юли, когато е планувано изключително съвещание на градския парламент по тематиката, не съумеят да открият разговор с общинския съвет. Те са персони с престиж, ангажирани с идеята Европейска столица на културата от самото й начало. Напускането им би усложнило в допълнение работата на фондацията, защото УС отпуска средствата за към този момент утвърдените планове. А парите за тях бяха преведени с огромно забавяне, едвам неотдавна. " Съзнавам, че мярката е фрапантна, само че ние сме тук да работим, а не постоянно да бъдем сред политическите плесници. Кайно време е да получим противоположна връзка ", сподели Чолакова.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Пловдив 2019 (10)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР