Членовете на горната камара в чешкия парламент - Сената -

...
Членовете на горната камара в чешкия парламент - Сената -
Коментари Харесай

Чешкият сенат отхвърли Истанбулската конвенция

Членовете на горната камара в чешкия парламент - Сената - гласоподаваха срещу утвърждението на интернационалния контракт за правата на дамите, прочут като Истанбулска, съобщи Българска телеграфна агенция. Едва 34-ма от 71 сенатори гласоподаваха в поддръжка на контракта. За приемането ѝ бяха нужни още два гласа. 

След гласуването долната камара на Народното събрание евентуално няма да преглежда контракта и Чехия ще остане измежду страните, които са подписали документа, само че не са го утвърдили - дружно с България, Унгария, Литва, Латвия и Словакия. Съветът на Европа одобри документа през 2011 година

Гласуването сподели различията сред депутатите консерватори и либерали. Консерваторите обявиха, че документът слага под въпрос обичайните функции на мъжете и дамите в обществото и че утвърждението му в други страни няма да спомогне за понижаване на насилието против дами там. На ратификацията на Истанбулската  се опълчиха и представители на няколко църкви, напомня Асошиейтед прес. 

Друга страна от Европейски Съюз, отказала да подпише контракта е Словакия - през 2020 година, две години откакто това направи България, напомня АП.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР