Членовете на горната камара в чешкия парламент - Сената, гласуваха

...
Членовете на горната камара в чешкия парламент - Сената, гласуваха
Коментари Харесай

Чешкият сенат отхвърли Истанбулската конвенция

Членовете на горната камара в чешкия парламент - Сената, гласоподаваха срещу утвърждението на интернационалния контракт за правата на дамите, прочут като Истанбулска спогодба, съобщи Асошиейтед прес.

Само 34-ма от 71 сенатори гласоподаваха нощес в поддръжка на контракта. За приемането ѝ бяха нужни още два гласа, съобщи Българска телеграфна агенция.

След гласуването долната камара на Народното събрание евентуално няма да преглежда контракта и Чехия ще остане измежду страните, които са подписали документа, само че не са го утвърдили.

Съветът на Европа одобри документа през 2011 година, като задачата бе да се ограничи насилието против дами в Европа. Чехия подписа конвенцията през 2016 година

Гласуването сподели различията сред депутатите консерватори и либерали. Консерваторите обявиха, че документът слага под въпрос обичайните функции на мъжете и дамите в обществото и че утвърждението му в други страни няма да спомогне за понижаване на насилието против дами там. На ратификацията на Истанбулската спогодба се опълчиха и представители на няколко църкви.

Ратифицирането на контракта беше отхвърлено макар апела на президента Петър Павел страната да ратифицира контракта по-бързо, защото няма причина за отсрочване.

Друга страна от Европейски Съюз, отказала да подпише контракта е Словакия - през 2020 година, две години откакто това направи България, напомня АП.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР