Членовете на Глобалния университетски форум на лидерите се събраха на

...
Членовете на Глобалния университетски форум на лидерите се събраха на
Коментари Харесай

6 начина да подготвим университетите за бъдещето

Членовете на Глобалния академични конгрес на водачите се събраха на годишната среща на Световния стопански конгрес 2019, с цел да обсъдят ролята на университетите в нашия непрекъснато изменящ се свят. Ето шест тематики, които бяха отпред на дневния ред до момента в който членовете разглеждаха бъдещето на университетите и ролята им в обществото, съгласно WEF.

Въвеждане на курсове по обработка и разбор на данни
Потокът от информация и данни през днешния ден е всемогъщ и постоянно поразително огромен. Например, Domo Data Never Sleeps 6.0 оповестява, че през 2018 година Гугъл е правила приблизително 3,8 милиона търсения на минута.

Въпреки че не всички приключили университетското си образцование ще се осъществят в области, свързани с боравене с данни, университетите стартират да работят за повишение на грамотността на студентите си в тази сфера посредством прибавяне на курсове по осведомителни науки и залагане на задания за учещите обществени науки, тъй че те да могат да споделят дейно с техните сътрудници, които са насочени към работа с данни.

University College London изисква от сполучливите си претенденти за бакалавърска степен по мениджмънт, с цел да имат положителни знания по математика, с цел да се оправят с увеличаващия се поток данни. Университетът Bocconi пък изисква от претендентите за магистърски стратегии да научат езика за програмиране Python, тъй като за обработката на данни става все по- " потребно да се знае, най-малко в общи линии, логиката на компютърното програмиране. "

Въвеждане на етичен кодекс
Новите технологии са предопределени да обезпечат изгоди за човечеството, само че Четвъртата индустриална гражданска война повдига безчет въпроси за полезностите, идващи с тези нови технологии. Студентите в STEM специалностите могат да се ангажират с демократични дисциплини, с цел да оказват помощ за оправянето с тези огромни проблеми.

Много институции опитват с способи за вграждане на етиката в постоянните курсове, защото няма едно пояснение по въпроса. Харвардският университет употребява възпитаниците си по философия като преподаватели и асистенти в няколко курса по компютърни науки и предизвиква взаимно създадени курсове в тези дисциплини и други. Университетът Princeton моли своите инженерни студенти да обмислят ролята си в предотвратяването на изменението на климата.

Световният стопански конгрес и университетът Carnegie Mellon стартираха самодейност за схващане на метода, по който се преподава нравственос в курсове за изкуствен интелект (ИИ).

Данните би трябвало да са отворени за достъп и съвместими
Достъпността на данните е основен проблем за научните проучвания през днешния ден.

Днес доста нововъведения зависят от агрегирането на огромни масиви от данни. Изследователите от университетите в Санкт Гален и Лихтенщайн да вземем за пример акцентират по какъв начин анализът на данните може да усъвършенства достъпността и персонализацията на продуктите и услугите.

Съществува неотложна нужда да се сътвори опция за сливане или шерване на набори от данни, без да се прекратява контролът върху главните данни. Тъй като такива набори от данни постоянно се държат от университети и нестопански организации, има опция за университетите да играят роля при проектирането на метода, по който данните се споделят за необятно прилагане по оперативно съчетаем метод.

Техническите науки би трябвало да се съветват със обществените
The Financial Times дефинира " techlash " като една от основните думи за 2018 година Въпросите, свързани с етиката и логиката на новите технологии, се появяват на повърхността единствено когато зародят проблеми, вместо да бъдат прегледани преди този момент.

Социалните науки играят роля в навигирането на изобретенията и смекчаването на " софтуерния ". Усъвършенстваните във времето методологии могат да разкрият обвързваните с ръководството въпроси, взаимни отстъпки и изгоди, показани от новите технологии, и да очертаят по какъв начин другите сюжети евентуално ще възприемат от потребителите и обществеността.

Проучване, извършено от откриватели от Университета Campinas в Бразилия сподели, че неналичието на публично обучение за развиването на биотехнологиите и генетично модифицираните храни, 22 години след първата генетично модифицирана храна на пазара, към момента пречи на приемането на такива техники.

Днес има доста благоприятни условия за съвещания с учените в обществените науки в ранните стадии на развиване и за взимане на дейна роля в диспути по противоречиви въпроси, да вземем за пример по отношение на модификацията на гени и самостоятелните транспортни средства.

" Безполезните познания " имат своята стойост и значение
През 1939 година американският възпитател Абрахам Флекснер се базира на страниците на списание Harper " s Magazine, че производството на познания не би трябвало да бъдат обременяани с въпроси за приложението им в всекидневието прекалено много:

" Институциите за образование би трябвало да бъдат отдадени на култивирането на любознанието и колкото по-малко се обременяват с непосредственото приложение на откритията, толкоз по-вероятно е те в действителност да се занимават с приложението им в действителния свят и да допринесат освен за човешкото богатство, само че и за еднообразно значимото задоволство на интелектуалния интерес, което може да се каже, е станало движещо в интелектуалния живот в настояще време. "

Някои от най-големите мистерии на нашето време се преодоляват посредством елементарни проучвания. Забележителен образец е работата на Европейския съвет за нуклеарни проучвания (CERN), чиято работа удостовери модела на физиката на частиците.

Въпреки това, по време на последвала финансова рецесия, проучванията без директно приложение стартират да се назовават " нелепи " или " глупави ". Такива " безполезни познания " могат да станат настоящи за една нощ заради изменящите се условия.

Университетите се нуждаят от своите сътрудници в иновационните екосистеми - в индустрията и в държавното управление - с цел да поддържат производството на познания поради самото него.

Необходимо е намиране на вярното равнище на преквалификация
Преквалификацията или придобиването на нови умения е става все по-голямо предизвикателство за обществото. Докладът за бъдещето на работните места на Световния стопански конгрес от 2018 година откри, че " през 2022 година не по-малко от 54% от всички чиновници ще изискват доста преквалифиация и повишение на към този момент добитите умения ".

Университетите са наясно, че имат огромна роля в това. За тази цел през предходната година Националният университет на Сингапур започва стратегия за учене през целия живот. Тя разрешава на възпитаниците да се включат още веднъж в курсове до 20 години, откакто са признати, с цел да си набират нужните умения за бързо разрастващата се световна стопанска система.

Компаниите също употребяват университетския опит, с цел да запазят работната си мощ. AT&T започва самодейност на стойност 1 милиард $, наречена " Готов за бъдещето ", с цел да резервира съвсем половината от чиновниците си, които към този момент не имат подобаващите умения.

Провеждана в партньорство с обичайни университети като Georgia Tech, Университета на Notre Dame и Университета Oklahoma, както и онлайн курсовете на Coursera и Udacity, самодейността разрешава на лужителите от AT&T да получават нови квалификации, сдобивайки се с магистърски степени, които свидетелстват за усвоени характерни пълномощия. /money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР