Членовете на Европейския парламент отхвърлиха френският кандидат за еврокомисар Силви

...
Членовете на Европейския парламент отхвърлиха френският кандидат за еврокомисар Силви
Коментари Харесай

Европарламентът отхвърли кандидата за еврокомисар на Франция

Членовете на Европейския парламент отхвърлиха френският претендент за еврокомисар Силви Гулар, нанасяйки удар на президента Еманюел Макрон и на бъдещия ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи " Политико ".

Комисиите по вътрешен пазар и по индустрия в Европейския парламент организираха скрито гласоподаване и не утвърдиха номинацията на Гулар за еврокомисар за вътрешния пазар, чието портфолио щеше да включва политиката за индустрия, защитата и технологиите.

Осемдесет и двама гласоподаваха срещу Гулар, а 29 я поддържаха, един гласоподава с " въздържал се ", оповестиха евродепутати и чиновници на Европейския парламент.

Това бе второто чуване на Гулар, някогашен евродепутат от либералите. Тя бе питана за изказванията, че е употребила помощник от Европейския парламент за вътрешно-политически действия, за работата си за американски тинк-танк и за размера на плануваното за нея портфолио.

Много от рецензиите пристигнаха от Европейска национална партия, а някои евродепутати подозират, че дясноцентристкият блок е желал да си отмъсти на Макрон след неуспеха на кандидатурата на водача му в Екологичен потенциал Манфред Вебер за ръководител на Европейската комисия.

Според други евродепутати обаче за решението са изиграли роля основни въпроси. " Това не е просто политическа игра, имаше съществени въпроси за нейния интегритет, някои съществени въпроси за портфолиото й ", сподели Кристел Шалдемосе, координатор за комисията по вътрешен пазар за лявоцентристката група Социалисти и демократи. " Не знам какво ще стане в този момент, Макрон ще би трябвало да откри нов човек, само че в това време би било рационално, в случай че Урсула фон дер Лайен обмисли необятното портфолио, тъй като то бе част от полемиката ", добави тя.

Отхвърлянето на Гулар, която бе подкрепена от либерално-центриската група " Обнови Европа ", значи, че по един претендент на всеки от трите огромни блока в Екологичен потенциал се е провалил в процеса на чуванията. Румънската Рована Плумб, подкрепена от Социалисти и демократи, и унгареца Ласло Трочани, употребил се с поддръжката на ЕНП, бяха отхвърлени още преди да стигнат до чувания в отрасловите комисии от правната комсиия в Екологичен потенциал поради спор на ползи.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (514)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР