Членовете на Европейската централна банка може да приемат увеличение на

...
Членовете на Европейската централна банка може да приемат увеличение на
Коментари Харесай

ЕЦБ може да забави темпото на повишаване на лихвите от следващия месец

Членовете на Европейската централна банка може да одобряват нарастване на лихвените проценти със единствено 50 базисни пункта на срещата си през идващия месец, настояват осведомени източници, представени от Блумбърг.

Първоначалните полемики сочат за липса на предпочитание за ново нарастване със 75 базисни пункта. С изключение на нов неочакван скок на инфлацията, консенсусът може да е в интерес на по-малко нападателно нарастване, споделят източниците.

Сред цитираните аргументи за по-малко покачване на лихвите са увеличаващите се опасности от криза, опцията натискът върху потребителските цени да отслабне и вероятността, че покачването с половин процентен пункт на лихвата по депозитите ще я изведе до т.нар неутрално равнище от 2%, което нито подтиква, нито лимитира стопанската система. Говорител на ЕЦБ е отказал коментар пред медията.

След като остават четири седмици преди последното съвещание на ЕЦБ за годината на 15 декември, като чиновниците към момента имат задоволително време да вземат решение за лихвите. На фона на пазарните упования за нарастване с половин процентен пункт, членовете на ЕЦБ, които избират по-голямо нарастване на лихвите, наподобява не се застъпват за ново покачване със 75 базисни пункта.

Гуверньорът на австрийската централна банка Роберт Холцман, който поддържа по-агресивното стягане на паричната политика, не е приказвал доста за размера на идващото нарастване, като същото важи и за  управителят на Бундесбанк Йоахим Нагел.

Техните естонски и латвийски сътрудници, които са представилите на района с най-голяма инфлация в еврозоната, показаха нараствания с 50 и 75 базисни пункта като благоприятни условия, без да изразят желание.

Шефът на централната банка на Франция Франсоа Вилерой дьо Гало предвижда в сряда, че ЕЦБ евентуално ще увеличи лихвата по депозитите  до „ диапазон на нормализиране “ от към 2% идващия месец – коментар, който също може да бъде прегледан като поддръжка за покачване с 50 базисни пункта.

Следващия отчет за инфлацията, който се чака на 30 ноември, ще бъде от огромно значение за решението за лихвите през идващия месец, както поради индикаторите за ценовия напън, по този начин за тримесечните прогнози, сподели пред Блумбърг заместник-управителят на ЕЦБ Луис де Гиндос.

Последните полемики на Управителния съвет бяха планувани за 9 ноември. По-слабите от предстоящото данни за инфлацията в Съединени американски щати, оповестени на идващия ден, може да са насърчили чиновници на ЕЦБ да се насочат към по-малко нарастване на лихвите, като даже някои от сътрудниците им от Федералния запас споделиха, че може да е време да смекчат личното си стягане на паричната политика.

Въпреки това, инфлацията в еврозоната остава рекордно висока, като тя доближи 10,7% през октомври.  Де Гуиндос предизвести, че инфлацията ще остане „ високо “ през първата половина на 2023 година Междувременно растежът на цените в Обединеното кралство беше по-бърз от предстоящото и доближи 11,1% през октомври.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР