Членовете на БСП избират днес председател на партията, информира Българското

...
Членовете на БСП избират днес председател на партията, информира Българското
Коментари Харесай

Започна изборът на нов председател на БСП

Членовете на Българска социалистическа партия избират през днешния ден ръководител на партията, осведоми Българското национално радио. Това е първият в историята на Българска социалистическа партия директен избор на водач.

Четирима са претендентите, които останаха в надпреварата - досегашният водач Корнелия Нинова, заместникът ѝ в партията Кирил Добрев, депутатите Валери Жаблянов и Красимир Янков. Преди два дни Георги Тодоров е подал декларация за отвод от конкуренцията и регистрацията му е заличена. Избирателите ще бъдат предупреждавани в изборната секция, че гласът им за Тодоров ще бъде регистриран като нереален.

В края на акцията Жаблянов и Янков приканиха в обща позиция социалистите за безучастие в директния избор, поради опорочената, по думите им, процедура. Според тях основаната организация е причина за груби операции и замяна на действителния резултат.

Имащите право на глас са към 80 хиляди души, само че точният им сбор не е явен. От изборните описи към този момент са заличени умрелите, напуснали и отпаднали до изборния ден социалисти, само че от Централната комисия по директния избор не са претендирали от общинските комисии информация за окончателния брой на гласоподавателите по места.

Избирателните секции в страната са 1140. Изборният ден стартира в 7.00 часа и ще продължи до 19.00 часа. Предвидени са три типа секции - стационарни, преносими и мобилни, като мобилните ще се движат по график сред дребни обитаеми места.

В края на неделния ден се чака да има резултат от директния избор за ръководител на Българска социалистическа партия, заяви Емил Войнов, ръководител на Централната комисия по осъществяване на избора.

Според разпоредбите, признати от Националния съвет на Българска социалистическа партия, изборът се счита за постоянен, в случай че в него са взели участие повече от половината от членовете на Българска социалистическа партия, имащи право на глас. Избран е претендентът за ръководител, получил повече от половината действителни гласове. Ако се стигне до балотаж, той ще бъде след седмица - на 19 септември. За 26 септември е планувано съвещание на 50-тия Конгрес на Българска социалистическа партия, на което би трябвало да бъде определен Национален съвет и Общопартийна контролна комисия, добавя Българското национално радио.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР