Членове на осем от деветте депутатски групи в чешкия парламент

...
Членове на осем от деветте депутатски групи в чешкия парламент
Коментари Харесай

„Чешката пролет” ще бъде почетена официално на 21 август

Членове на осем от деветте депутатски групи в чешкия парламент стартираха самодейност за оповестяването на 21 август за ден на народен печал. Този ден е паметен за жертвите на нашествието и последващата окупация на Чехословакия от войските на пет държави-членки на Варшавския контракт. Комунистическата секта се въздържа, като си дефинира време за размисъл, след което документът ще бъде предаден на държавното управление за разглеждане, заяви пресслужбата на Народното събрание на Чехия, представена от БГНЕС.
В нощта на 20 против 21 август 1968 година войските на Съюз на съветските социалистически републики и четири други държави-членки на Варшавския контракт, наброяващи към 300 хиляди души навлизат на територията на република Чехословакия.
Според взаимно решение на водачите на Съюз на съветските социалистически републики, Германска демократична република, Полша, Унгария и България, войските на тези страни влизат в Чехословакия за преустановяване на политическите и обществени промени, които остават в историята като „ Пражка пролет ”.
" Неоправданото навлизане на войските на Варшавския контракт беляза освен края на демократичните и филантропичните желания за реформиране на социалистическата система в Чехословакия, само че и взе жертви измежду почтените жители ", гласи текстът на предлагането на членовете на Народното събрание, подписан към този момент от 90 депутати.
Според един от създателите на концепцията за оповестяване на 21 август за формален незабравим ден, представителят на фракцията на Християндемократите Иржи Мигола, това предложение е родено по време на парламентарния спор по законопроект, препоръчан в Руската Държавна Дума, който приравнява участниците в нахлуването в Чехословакия през 1968 година с военните ветерани. Този законопроект провокира плевел яд измежду чешките парламентаристи и множеството локални политици.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР