Членове на Националната асоциация на строителните предприемачи © НАСП След

...
Членове на Националната асоциация на строителните предприемачи © НАСП След
Коментари Харесай

Имотите в София ще поскъпнат с между 3.5 и 5% през 2019 г.

Членове на Националната асоциация на строителните бизнесмени

© НАСП След две следващи години с растеж на цените на парцелите в София от над 10% през 2019 година повишаването ще се забави и ще е в диапазона 3.5-5%, предвидиха членовете на Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП). Председателят й Георги Шопов от " Тобо груп " изясни, че това е осреднена прогноза, като в някои квартали се чака по-силен растеж за сметка на други. Високите цени на жилищата в София са вследствие на скъпи терени, повишаване на разноските за труд и материали, както и поради прекомерно дълги административни периоди за реализация на плановете, обобщиха бизнесмените.

" Предвид уравновесения пазар, който следим сега, чакаме повишаването на жилищните парцели да бъде към равнищата на инфлацията и да не надвишава 5% на годишна база ", разяснява Христо Чепишев, член на НАСП и притежател на строителната " Европропърти БГ ". Нейните планове са във високия жилищен сегмент и са най-вече в региона на Бояна.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Съкратени периоди и без Данък добавена стойност за дарената инфраструктура

Инвеститорите се оплакаха от все по-високите административни такси, тъй като не били обосновани. Една от тях е таксата за издаване на позволение за градеж, която е от порядъка на 10-11 лева./кв.м. Тя не е променяна от 15 години и мъчно може да се дефинира като висока. " Да, по този начин е, само че за един жилищен план от 30-40 хиляди кв.м се заплащат над 500 000 лева такса за позволение. Къде отиват тези пари, за какво не се употребяват по предопределение, за създаване на инфраструктура, ние строим в едни кални локви ", уточни Мартин Драгоев от " Галакси инвестмънт груп ".

В тази връзка членовете на асоциацията желаеха законодателни промени, тъй че да им се връща Данък добавена стойност по договорите за дарения на инфраструктура, сключвани с общината. " Знаем, че общината няма пари, ще си оказваме помощ взаимно, ще изградим инфраструктурата, което апропо включва безусловно всички връзки, само че най-малко да не ни карат да плащаме и 20% от горната страна на всичко това ", съобщи Шопов. Всъщност този проблем е решен с решение на Съда на Европейския съюз от 2017 година Преди това строителите в реалност бяха ощетени. Европейският съд обаче постанови, че данъчнозадължените лица в съюза имат абсолютно право да приспадат платения Данък добавена стойност, когато доставката е обвързвана с икономическата им активност, даже и в случай че трета страна безплатно също се употребява от резултата.

Предприемачите се оплакаха още от продължаващото повишаване на тротоарното право, което в някои квартали на столицата е стигнало 20 евро/кв.м, или колкото наем в търговски център. Продуктът им се оскъпявал и от новосъздадената такса за отчасти прилагане на уличното платно, която се образува за единица повърхност на час.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР