ЛГБТК+ хората в Етиопия обвиняват общността си за атаките на подстрекателски и продължителни видеоклипове в TikTok

...
Членове на ЛГБТК+ общността в Етиопия казват, че са изправени
Коментари Харесай

Членове на ЛГБТК+ общността в Етиопия казват, че са изправени пред вълна от онлайн тормоз и физически атаки и обвиняват много от него в платформата за социални медии TikTok

ByCARA ANNA Associated Press, 11 август 2023 г., 1:17 AM ЛГБТК+ общността на Тиопия казва, че е изправена пред вълна от онлайн тормоз и физически атаки и обвинява голяма част от платформата за социални медии TikTok, която те казват, че не успява да премахне публикации, призоваващи хомосексуалните и транссексуалните хора да бъдат бичувани, намушкани и убивани.

Местна група за подкрепа на LGBTQ+, House of Guramayle, каза, че някои потребители на TikTok също излизат с етиопци, като споделят техните имена, снимки и онлайн профили в една от най-популярните социални медийни платформи в страната.

В Етиопия хомосексуалните действия са наказуеми с до 15 години затвор. Източноафриканската страна, чието население от близо 120 милиона е разделено между християнството и исляма, е до голяма степен консервативна и докато ЛГБТК+ хората отдавна са били малтретирани, активистите казват, че враждебността е достигнала ново ниво.

„TikTok се използва за подбуждане към насилие“, каза Бахиру Шевайе, съосновател на House of Guramayle. Бахиру каза, че няколко видеоклипа са докладвани на TikTok, но „все още чакаме да предприемат действия“.

TikTok не отговори на исканията за коментар.

АП прегледа в четвъртък няколко видеоклипа, които изглежда нарушават насоките на общността на TikTok, като подбуждат към насилие въз основа на сексуална ориентация и полова идентичност.

В едно видео популярен евангелски християнски пастор призовава гейовете да бъдат съблечени голи и публично бичувани.

„Тогава (гейовете) хората по целия свят биха казали: „О, тези (етиопци) хора, това е, което правят на гейовете, затова ние няма отидете в тази страна“, казва пасторът, чийто акаунт има над 250 000 последователи. Видеото беше публикувано на 5 август.

В друго видео, публикувано на 2 август, потребител на TikTok призовава гей мъжете да бъдат намушкани в задните части. В трети, публикуван през изминалата седмица, млад мъж казва: „Трябва да ги намерим и да ги убием“, преди да направи тропащ жест с крак.

Видеоклиповете са на амхарски, основният език на Етиопия.

Не е ясно какво е предизвикало видеоклиповете, но Бахиру каза, че новият закон на Уганда срещу ЛГБТ, който предписва смъртно наказание за “ утежнена хомосексуалност” играе роля.

ЛГБТК+ Етиопците казаха, че вълната от обидно съдържание ги е накарала да се чувстват несигурни, като няколко избягаха в чужбина през последните седмици. Един небинарен човек каза, че сега са в съседна Кения, след като бяха нападнати от група мъже в Адис Абеба, столицата на Етиопия, миналия месец.

„Много е ужасяващо , честно казано“, казаха те. „Мисля, че ще остана тук, докато продължава ситуацията в Етиопия. … Винаги е било зле, но този път е различно.“

Друг ЛГБТК+ мъж, студент в Адис Абеба, каза, че два пъти е бил аутиран в TikTok. През май, малко след като първото видео на излизане се появи онлайн, той беше жестоко бит в ресторант от група съученици, които му счупиха бузата.

„Не знам Не се чувствах в безопасност в училище след това, така че спрях да ходя“, каза той.

Вторият видеоклип за излизане се появи в края на юли и привлече над 275 000 гледания. Това е слайдшоу от индивидуални и групови снимки под банера „Хомосексуалните живеят свободно в Етиопия“. Най-горният коментар гласи „Нека ги убием, дайте ни адреса им.“

Първият видеоклип е премахнат, каза студентът. Вторият все още е онлайн.

Етиопските обществени институции са обвинени в разпалване на дискриминацията. Миналата седмица туристическото бюро на Адис Абеба в изявление, публикувано във Facebook, каза на хотелите да не позволяват „хомосексуални дейности“ в своите помещения и предупреди, че „ще бъдат предприети действия“, ако това се случи. Бюрото е част от градската администрация на Адис Абеба.

Скоро след това полицейското управление на града стартира гореща линия за докладване на „незаконни дейности, които се отклоняват от закона и социалните ценности .”

„Това беше уязвима група на първо място“, каза Бахиру. „Но новият мащаб на тези призиви за насилие е излязъл извън контрол.“

Застъпниците на ЛГБТК+ отдавна предупреждават, че онлайн омразата и тормозът могат да доведат до насилие офлайн .

Всички основни социални медийни платформи — включително TikTok — не се справят добре със защитата на LGBTQ+ потребителите от реч на омразата и тормоз, особено тези, които са транссексуални, не-бинарни или не-полови в съответствие, каза групата за застъпничество GLAAD в своя Индекс за безопасност на социалните медии по-рано тази година.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР