Обзор от Близкия изток: Изгарянето на Корана доведе до протести по света

...
Членове на крайнодесните изгарят копия на Корана в Швеция и
Коментари Харесай

Членове на крайнодесните изгарят копия на Корана в Швеция и Дания, което доведе до протести от мюсюлмански страни | Хиляди бягат, докато боевете в най-големия палестински бежански лагер в Ливан убиват най-малко девет | И търсеният управител на централната банка на Ливан най-накрая се оттегля. Ето Близкия изток тази седмица:

Изгарянето на Корана доведе до протести по целия свят

За мюсюлманите Коранът е повече от книга, той е един от най-свещените символи на исляма и да го видиш осквернен предизвиква много гняв.

Ето защо мюсюлманите по света протестират срещу изгарянето на копия на Корана от крайнодесни лица в Дания и Швеция.


Правителствата на мюсюлмански страни призоваха датски и шведски представители, за да изнесат своите протести и да поискат да бъдат предприети действия за спиране на опожаряванията.

Те също подкрепиха резолюция на Съвета на ООН по правата на човека, която осъжда изгарянето на Корана като акт на религиозна омраза.


Отец Паоло Дал’Оглио изчезна преди 10 години в Сирия

През 2013 г. италиански свещеник, известен в цяла Сирия с междурелигиозния си активизъм, обяви, че иска да води диалог с ИДИЛ в Ракка, търсейки мир. Той никога повече не е бил видян.

Докато пътуваше в Сирия, отец Паоло посети Дейр Мар Муса ал-Хабаши, планински манастир, който беше почти разрушен и за възстановяването на който той работи неуморно.

Днес Мар Муса приветства хора от всички религии, почит към човек, чиято силна вяра, че диалогът може да преодолее всички разделения, вероятно го е довела до смъртта му.

Най-търсеният човек в Ливан напуска централната банка

Това е история за заповеди на Интерпол и теории за съучастничество на най-високото ниво на ливанската власт. Губернаторът на Banque du Liban, Риад Саламех, издирван в две страни, съден в една и разследван в няколко, най-накрая напусна длъжността надзорник на опустошения финансов сектор на Ливан.


През 30-те си години начело на BDL, Саламе изгради огромни мрежи за покровителство, но направи малко по пътя на политиките за укрепване на икономиката. Ливан от години се бори с неконтролируема инфлация, девалвация на валутата и нарастваща бедност, докато банките са останали без пари отдавна и не могат да дадат на хората нищо от парите си.

Заместникът на Саламе все още не е посочен, тъй като парализата на Ливан е както политическа, така и икономическа. Вицегуверньорът на BDL Васим Мансури пое поста временен ръководител и въпреки призивите му за прилагане на икономически реформи, няма много увереност в това, което следва.

Сражение в най-големия палестински бежански лагер в Ливан

Палестинската фракция Фатах заяви в неделя, че един от нейните командири, Ашраф ал-Армучи, и четирима „другари“ са били убити в боевете в бежанския лагер Ейн ел-Хилвех в Ливан.

Насилието не стихна, въпреки усилията за посредничество за прекратяване на огъня и семействата започнаха да бягат от лагера, търсейки безопасност другаде.


Защо е избухнала битката или дори кой точно се е биел, остава неясно. Също толкова неясно е колко дълго ще продължи напрежението и какво означава това за палестинското политическо сближаване.

Сега за нещо различно

Хасан Хамза обича класическата арабска музика, особено гладкия уд. Дотолкова, че превърна хобито си за цял живот да дрънка на инструмента в кариера, създавайки ги за други музиканти.

Въпреки войната в Сирия, която бушува вече повече от десетилетие, той все още прави удове, въпреки че самият той е станал бежанец… Той също така помага на други да създадат свои собствени работилници за правене на уд – при условие че вече са квалифицирани музиканти.

„Един музикант може да усети душата на уда, да определи точните размери и да го изработи въз основа на интуицията си, за разлика от обикновения майстор,“ казва Хамза.

Накратко

Възмущение след отстраняването на доставчика в Бахрейн за ядене на анулирана поръчка Гимс отменя представление в Тунис в знак на протест срещу отношението към бежанците „Извън закона“: Риф в Мароко предоставя убежище на фермерите, отглеждащи канабис Хора, късметлии, че са живи, докато горски пожари разкъсват Тунис и Алжир

Цитат на седмицата

„Ние сме свикнали да сме извън закона. Да живеем в страх и извън системата е нещо, което така или иначе правим от десетилетия.“ | Незаконният производител на канабис Ануар от Мароко за това дали ще се насочи към законно отглеждане.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР