Членове на администрацията на Доналд Тръмп са разглеждали възможността за

...
Членове на администрацията на Доналд Тръмп са разглеждали възможността за
Коментари Харесай

САЩ обмислят да изнасят технологии за ядрената енергетика за Саудитска Арабия


Членове на администрацията на Доналд Тръмп са разглеждали опцията за експорт на технологии за нуклеарната енергетика за Саудитска Арабия, макар опасенията, че това може да стане мотив за безпокойствие за националната сигурност. Това се споделя в нов отчет на демократите в Камарата на представителите на американския Конгрес.

Докладът, съдържащ 24 страници, е дело на демократите в Комисията по контрол и държавна промяна в Камарата на представителите. Той се концентрира върху ранните седмици от президентството на Тръмп. Председателят на комисията Илайджа Къмингс съобщи, че бързането на Белия дом да реализира договорката е щяло да бъде в нарушаване на Закона за нуклеарната енергетика. То е било направено без обзор на Конгреса, както се изисква по закон. В документа се споделя, че организирането на плануваната продажба за Саудитска Арабия се правило от консорциума „ Ай Пи 3”, от който е била част компанията „ Брукфийлд Асетс Мениджмънт”. Тя пък от своя страна има основно партньорство в региона на недвижимите парцели с Джаред Къшнър, зетя на Тръмп и консултант в Белия дом. Според Къмингс напъните за подписване на договорката може да не престават и в този момент. Тези информации се появяват в миг, в който Къшнър се готви да пътува в Близкия изток. Обиколката му ще включва и Рияд и ще стартира по-късно през този месец. Тръмп е провел среща предходната седмица с изпълнителни шефове от нуклеарния бранш. Събитието не е било в графика му с обществени събития, добавя ДПА.

Саудитска Арабия към този момент е под засилен напън от страна Конгреса, в който нараства гневът зарад филантропичната злополука, подбудена от интервенцията на ръководената от саудитците коалиция в Йемен против бунтовниците хуси, и поради убийството на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул.

Българска телеграфна агенция
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР