Членките на ЕС няма да постигнат съгласие за начало на

...
Членките на ЕС няма да постигнат съгласие за начало на
Коментари Харесай

Членките на ЕС няма да постигнат съгласие за начало на преговори за присъединяване с Македония и Албания?

Членките на Европейски Съюз няма да реализират единодушие за начало на договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания, съобщи Агенция Франс Прес, базирайки се на дипломатически източници.

Северна Македония бе оптимистична за възможностите си да получи „ зелена светлина “ за старт на формалните договаряния за еврочленство на срещата на министри на Европейски Съюз във вторник, само че Франция блокира решението. Албания срещна даже по-голяма опозиция, като Дания, Холандия и Испания се причислиха към французите на подготвителната среща в петък на посланиците та страните членки на Европейски Съюз.

Френското несъгласие, което идва откакто водачите на европейски институции излязоха със взаимен апел на двете страни да бъде даден път за еврочленство, докара до гневна реакция от някои дипломати, които упрекнаха Париж, че заплашва стабилността на капризните Балкани, съобщи БНР.

Решението за старт на договаряния със Скопие и Тирана към този момент бе отлагано два пъти, като представители на Северна Македония предизвестиха, че жителите им няма да одобряват ново отсрочване, изключително след предприемането на значими промени за угаждане на настояванията на Европейски Съюз, в това число смяна на името на страната.

„ Който блокира процеса на присъединение в този момент носи отговорността за допустима дестабилизация на нашите съседи. Много огромно болшинство в Европейски Съюз е за започване на договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания. Малка е поддръжката за френската позиция след страните членки “, съобщи пред Агенция Франс Прес европейски посланик, поискал анонимност.

Дипломатът добави, че другите страни се надяват Париж да размишления като уточни: „ Нищо няма да бъде извоювано от още едно отсрочване, а доста повече може да бъде изгубено от основаването на стратегически вакуум в Югоизточна Европа “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР