Членът на здравната комисия към Столичния общински съвет Симеон Славчев

Членът на здравната комисия към Столичния общински съвет Симеон Славчев ...

Общински съветник сезира прокуратурата за новия продукт за пречистване на водата на София.Членът на здравната комисия към Столичния общински съвет Симеон Славчев сезира днес прокуратурата за нередности при провеждането на обществена поръчка на "Софийска вода" АД. Тя е за избор на доставчик на продукт, който да пречиства питейната вода на София.

Съображения против избрания продукт са изказали проф. Емил Бурназки и доц. д-р инж. Галя Бърдарска от Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при БАН. Преди десетина дни те предупредиха, че избраният продукт коагулант би могъл да влоши качеството на водата на града, както и да застраши здравето на хората.

"След като нямаше никаква реакция от Столичната община и от страна на прокуратурата, която трябваше задължително да се самосезира по тема, касаеща националната сигурност на страната, не ми остана нищо друго, освен в качеството ми на общински съветник и най-вече на гражданин, да сезирам прокуратурата", пише Симеон Славчев в писмо до медиите.

В сигнала общинският съветник настоява за проверка на цялостната документация по обществената поръчка, за чието провеждане има огромни съмнения и подадени три жалби.

Според Славчев има съществени нередности в документите, както и в състава на продукта, който ще бъде внедрен при почистването на питейната вода на София. Продуктът "не е стабилен и съдържа допълнителни неизвестни за здравето на хората вещества, които хидролизират и го правят негоден за използване при складиране", се казва още в информацията до прокуратурата.

Там е отбелязано, че не са проведени адекватни тестове, които да докажат безопасността и ефективността на продукта в условията на столичното водоподаване, както и че не са спазени съответните стандарти. В сигнала е отбелязано, че продуктът ще излезе 2.7 пъти по-скъпо от досега ползвания без никакви проблеми реагент за пречистването на водата в столицата.

"Надявам се прокуратурата да подходи сериозно към проблема и да потърси независимо експертно мнение за нарушенията и опасностите, които крие прилагането на този неясен продукт", пише още Симеон Славчев. Той иска кметът на София Йорданка Фандъкова публично, чрез пресцентъра на Столична община, да отговори на въпроса:

С какви реагенти се чисти в момента софийската питейна вода и имат ли те сертификати от производителите, както и европейска регистрация по REACH?

"Софийска вода" отхвърля твърденията на Славчев

От "Софийска вода" вече излязоха със становище дали избраният с обществена поръчка доставчик на реагент за пречистване на питейната вода ще влоши качеството й.

"Източникът на невярната информация е компания, загубила конкурс на "Софийска вода". Избраният продукт отговаря изцяло на всички необходими изисквания: Изпълнителят е предоставил становище за хигиенно-токсикологична безопасност No.1680-13-C-7/07.05.2013 г. от Национален център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването. Този продукт се доставя в гръцките градове Солун, Атина, Крит и Родос, в кипърските Ларнака, Пафос, Никозия и Лимасол, в израелския Хадера, в турския Диарбекир, в египетския Александрия и др. Лабораторните тестове показват, че новият коагулант е качествен, безопасен и ефективен, като цената е с 1.4% по-ниска от досегашната", заявяват от "Софийска вода".

Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода", уточнява в сайта на дружеството, че "питейната вода е с гарантирано качество, с отлични характеристики и няма никакъв риск за здравето на хората".

"Но за да не се създава напрежение в обществото и по искане на кмета на Столична община взехме решение да изпратим допълнителни проби в независима акредитирана лаборатория SGS. За нас сигурността за здравето на хората е на първо място", допълва той.

Предстои анализ в лаборатория в чужбина

Въпреки това Симеон Славчев обяви пред "Дневник", че утре ще поиска от "Софийска вода" да му предоставят половин литър от новия реагент, за да го изпрати за изследване в независима лаборатория в чужбина.

Източник: dnevnik.bg