Членът на здравната комисия към Столичния общински съвет Симеон Славчев

...
Членът на здравната комисия към Столичния общински съвет Симеон Славчев
Коментари Харесай

Общински съветник сезира прокуратурата за новия продукт за пречистване на водата на София

Членът на здравната комисия към Столичния общински съвет Симеон Славчев сезира през днешния ден прокуратурата за нередности при провеждането на социална поръчка на " Софийска вода " АД. Тя е за избор на снабдител на артикул, който да пречиства питейната вода на София.

Съображения срещу определения артикул са изказали проф. Емил Бурназки и доцент доктор инж. Галя Бърдарска от Института за проучвания на климата, атмосферата и водите при Българска академия на науките. Преди десетина дни те предизвестиха, че определеният артикул коагулант би могъл да утежни качеството на водата на града, както и да заплаши здравето на хората.

" След като нямаше никаква реакция от Столичната община и от страна на прокуратурата, която трябваше наложително да се самосезира по тематика, касаеща националната сигурност на страната, не ми остана нищо друго, с изключение на в качеството ми на общински консултант и най-много на жител, да сезирам прокуратурата ", написа Симеон Славчев в писмо до медиите.

В сигнала общинският консултант упорства за инспекция на цялостната документи по публичната поръчка, за чието осъществяване има големи подозрения и подадени три тъжби.

Според Славчев има основни нередности в документите, както и в състава на продукта, който ще бъде внедрен при почистването на питейната вода на София. Продуктът " не е постоянен и съдържа спомагателни незнайни за здравето на хората субстанции, които хидролизират и го вършат неспособен за потребление при депозиране ", се споделя още в информацията до прокуратурата.

Там е маркирано, че не са извършени съответни проби, които да потвърдят сигурността и успеваемостта на продукта в изискванията на столичното водоподаване, както и че не са спазени съответните стандарти. В сигнала е маркирано, че продуктът ще излезе 2.7 пъти по-скъпо от до момента употребения без никакви проблеми реагент за пречистването на водата в столицата.

" Надявам се прокуратурата да подходи съществено към казуса и да потърси без значение експертно мнение за нарушаванията и заплахите, които крие използването на този неразбираем артикул ", написа още Симеон Славчев. Той желае кметът на София Йорданка Фандъкова обществено, посредством пресцентъра на Столична община, да отговори на въпроса:

С какви реагенти се чисти сега софийската питейна вода и имат ли те документи от производителите, както и европейска регистрация по REACH?

" Софийска вода " отхвърля изказванията на Славчев

От " Софийска вода " към този момент излязоха със мнение дали определеният с социална поръчка снабдител на реагент за филтриране на питейната вода ще утежни качеството й.

" Източникът на погрешната информация е компания, изгубила конкурс на " Софийска вода ". Избраният артикул дава отговор напълно на всички нужни условия: Изпълнителят е дал мнение за хигиенно-токсикологична сигурност No.1680-13-C-7/07.05.2013 година от Национален център по публично здраве и разбори към Министерство на здравеопазването. Този артикул се доставя в гръцките градове Солун, Атина, Крит и Родос, в кипърските Ларнака, Пафос, Никозия и Лимасол, в израелския Хадера, в турския Диарбекир, в египетския Александрия и други Лабораторните проби демонстрират, че новият коагулант е първокласен, безвреден и ефикасен, като цената е с 1.4% по-ниска от досегашната ", декларират от " Софийска вода ".

Васил Тренев, изпълнителен шеф на " Софийска вода ", прецизира в уеб страницата на сдружението, че " питейната вода е с обезпечено качество, с отлични характерности и няма никакъв риск за здравето на хората ".

" Но с цел да не се основава напрежение в обществото и по искане на кмета на Столична община взехме решение да изпратим спомагателни проби в самостоятелна акредитирана лаборатория SGS. За нас сигурността за здравето на хората е преди всичко ", добавя той.

Предстои разбор в лаборатория в чужбина

Въпреки това Симеон Славчев разгласи пред " Дневник ", че на следващия ден ще изиска от " Софийска вода " да му дават половин литър от новия реагент, с цел да го изпрати за проучване в самостоятелна лаборатория в чужбина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР