Членът на Съвета на Международната федерация по лека атлетика (IAAF)

...
Членът на Съвета на Международната федерация по лека атлетика (IAAF)
Коментари Харесай

Франки Фредерикс е отстранен от леката атлетика по подозрения в корупция

Членът на Съвета на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) Франки Фредерикс е отхвърлен краткотрайно от спорта поради подозрения в корупция. Бившият спринтьор от Намибия е разследван за нарушение на етичния кодекс на на организацията. Четирикратният олимпийски вицешампион няма право да се занимава с никакви действия, свързани с леката атлетика, до момента в който не завърши процедурата.

Фредерикс е обвинен, че в качеството си на член на Международния олимпийски комитет (МОК) е получил 300 хиляди $, с цел да поддържа кандидатурата на Рио де Жанейро за хазаин на летните олимпийски игри през 2016 година

Подозренията върху намибиеца се появиха през март след обява във вестник " Льо Монд ", че френските управляващи проверяват подозрения корупция при избора на хазаин на седем огромни спортни надпревари. Според информацията едното следствие е за две летни олимпиади - Рио 2016 и Токио 2020, a другото - за пет международни шампионати по лека атлетика (Москва 2013, Пекин 2015, Лондон 2017, Доха 2019 и Юджийн 2021).

Фредерикс беше един от шестимата души, за които се твърди, че са разследвани за корупция. Другият упоменат беше някогашният президент на IAAF Ламин Диак, против който във Франция тече настрана следствие за приемане на подкупи против прикриване на позитивни допинг проби на съветски състезатели.

Предполага се, че в основата на следствието са Диак и синът му Папа Масата Диак, за който има издадена заповед за арест от Интерпол, само че сега e в родината си - Сенегал.

В деня на избора за Рио 2016 - 2 октомври 2009 година, Фредерикс е получил 300 хиляди $ от Папа Масата Диак. Плащането е станало от компанията Pamodzi Sports Consulting, благосъстоятелност на сенегалеца, към Yemi Limited, записано от намибиеца сдружение в Сейшелите.


© Associated Press

Носителят на четири сребърни медала от олимпийски игри продължава да твърди, че парите са били за промотиране на леката атлетика в Африка и изрично отхвърля каквито и да било нередности.

Въпреки това незабавно след изявленията в " Льо Монд " Фредерикс се отдръпна от поста началник на екипа за оценяване на кандидатурите за домакинство на олимпийските игри през 2024 година, както и от позицията си в работната група на IAAF, която следи битката с допинга в Русия.

" Неговото мнение е, че присъединяване му в делата на Съвета на IAAF би трябвало да бъде въпрос на лична преценка. Отделът по честността обаче смята това за несъответстващо на сериозността на въпросите, които са обект на следствие ", се споделя в изказването на IAAF.

От интернационалната федерация обявиха още, че е нужна по-голяма изясненост за аргументите за заплащането към Фредерикс, само че прибавиха, че прекъсването на правата му " по никакъв метод не анулира правилото на презумпцията за непорочност ".

" Нареждането за краткотрайно изключване не значи определяне на виновността. Това по-скоро е предписание, издадено с превантивна цел, с цел да се защитят ползите на спорта и да се поддържа публичното доверие в спорта и неговата честност, до момента в който трае всяко едно етично следствие и дисциплинарно произвеждане ", се споделя още в мнението на интернационалната федерация.

В началото на предходната година МОК организира вътрешно следствие, след което разгласи, че няма доказателства за корупция при избора на Рио и Токио за летните олимпиади през 2016 и 2020 година

Всичко, което би трябвало да знаете за:Рио 2016 (765)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР