Членът на риболовен клуб Балканка Димитър Куманов смята, че около

...
Членът на риболовен клуб Балканка Димитър Куманов смята, че около
Коментари Харесай

Димитър Куманов: Малките ВЕЦ-ове не спазват законите

Членът на рибарски клуб „ Балканка " Димитър Куманов счита, че към 2005 година е имало взрив на новооткриващи се ВЕЦ-ове, а притежателите им не са инцидентни.
Малките ВЕЦ-ове не съблюдават законите. Това съобщи той пред бТВ.  По думите му те не извършват отговорностите си да изпускат тъй наречените екологичен мотор в реките. Той описа, че ВЕЦ-овете у нас стартират да се усилват, откакто излиза наяве, че страната ни ще влезе в Европейския съюз и ще има субсидиране за произвеждане на еко сила.
„ Тогава стартира лудницата, като всичките са на някакви партийни хора с доста яки връзки. След това стартира една лавина от издаване на разрешителни – сред 2005 година и 2010 година реките в България са раздадени на тоя и оня да си вършат тези неща “, разяснява Куманов.
Сушата съгласно него не е опрощение за неприятното ръководство на водите. Годината е междинна по мокрота, казусът е ръководството.
„ Те им подариха реките. Построиха в коритата водохващанията си, а това е нелегално. Те трябваше да имат учредено право на градеж, защото коритата на реките са обществена държавна благосъстоятелност. Обществените запаси се раздават на хората с връзки “, добави мъжът.
Куманов разяснява, че са направени ВЕЦ-ове на дребни язовири за питейни потребности, в случай, че притокът им е прекомерно непълен. „ Сега гледаме резултата. Яз. „ Ястребино “, питейният водоизточник на Община Антоново, там се стигна до Върховен административен съд, с цел да се спре желанието за изграждане на Водноелектрическа централа. Сега този язовир е един от застрашените “, сподели още той.
Рибарят е безапелационен, че бизнесът с ВЕЦ-овете към този момент не е рентабилен. Куманов посочи, че притежателите със остарели контракти „ са на спекулация “, тъй като работят на преференциални цени, само че в този момент е прекомерно скъпо, с цел да се построи централа.
„ Сега страната прави услуга, като отхвърля на мераклиите да вършат Водноелектрическа централа. Историята с бент. „ Бебреш “ е, че вложителят е бил измамен, че ще има доста вода за неговия Водноелектрическа централа. Този язовир е строен при социализма и не е направено Водноелектрическа централа на него, тъй като страната е знаела, че няма вода. Тази година ВЕЦ-ът е работил два месеца, къде е изчезнала водата е различен доста забавен въпрос “, съобщи Куманов.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР