Членът на НАТО Албания откри в понеделник обновена въздушна база

...
Членът на НАТО Албания откри в понеделник обновена въздушна база
Коментари Харесай

Албания създава първата база на НАТО в Западните Балкани

Членът на НАТО Албания откри в понеделник актуализирана въздушна база от руската ера, първата на алианса в района на Западните Балкани. Авиобазата е кръстена на дребното градче Куцова, на 85 километра южно от столицата Тирана.

Длъжностни лица споделиха, че новата авиобаза ще служи като съвременен център за интервенции, за образование и приемане на набор от бойни самолети.

Албанският министър-председател Еди Рама приветства повторното активиране на военновъздушната база, която беше публично затворена през 2005 година, като „ различен детайл на сигурността от нашия район на Западните Балкани, за който добре знаем, че може да бъде заплашен от неоимпериалистическите закани и упоритости на Руската федерация. ”

След речите на церемонията два американски изтребителя F-16 и два F-35 от военновъздушната база Авиано в Италия прелетяха, до момента в който два Eurofighter кацнаха.

Базата Кучова е най-големият план на НАТО в Албания през последното десетилетие. Ремонтните действия започнаха с гала по първата копка през 2019 година и включват надстройки и поправки на контролната кула, пистите, хангарите и складовите уреди. Работите бяха финансирани от Програмата за вложения в сигурността (NSIP) на НАТО, която обгръща огромни планове за отбранително строителство в съюзническите страни.

„ Преустройството на военновъздушната база Кучова е стратегическа инвестиция и демонстрира, че НАТО продължава да укрепва наличието си в Западните Балкани, област от стратегическо значение за алианса “, сподели настоящият представител на НАТО Дилън Уайт.

Рама сподели, че Тирана също е предложила и разисква с НАТО военноморска база в Западна Албания.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР