Член-кор. проф. Иван Гранитски В столичната галерия „Контраст“ на 3

...
Член-кор. проф. Иван Гранитски В столичната галерия „Контраст“ на 3
Коментари Харесай

Иван Гранитски: Благородната енергия на молитвата

Член-кор. проф. Иван Гранитски

В столичната изложба „ Контраст “ на 3 май, вторник, от 17.30 ч. Тереза Зиковска показва една селекция от маслени платна, отдадени на вярата и християнството с емблематичното заглавие „ Домът ми, дом за молитва ще се назова “.

Просветената аудитория знае, че тази художничка от дълго време се насочва към тематиката за вярата, за изцерителната същина на молитвата, за силата на благородните духовни послания. Повече от две десетилетия към този момент тя съзерцава хубостта на редица духовни места в Гърция, Русия, Украйна, Йерусалим, Кападокия, Турция и изключително някои от българските манастири и църкви. Тя е основала серия от платна, отдадени на Рилския, Клисурския, Троянския, Бачковския манастир, както и редица православни храмове и параклиси в цялата страна.

Самата Тереза Зиковска споделя за новата си експозиция, че се интересува не толкоз и освен от архитектурата на обособения храм, колкото желае да пресъздаде Храмът на душата – тялото като храм и на нашата планета, като храм на всички нас. „ В картините ми, акцентира тя, са отразени усеща, които са се породили от многочислените поклоннически пътувания по святи места и от моите креативен и духовни прекарвания и търсения. Ателието ми е моята голгота! “

Тереза Зиковска има нюх за езика на багрите, тя изследва модулациите на сенките и полусенките и построява своите пластически облици с разбирането за неразривната хармонична връзка сред форма и наличие. Затова следва интуитивно възприятието за мяра и пропорции. Четката й е движена от порива на възприятията и съзерцанието на сърцето.
И основната й цел е да прозре магията на благородната сила на молитвата.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР