Чия е вината за замърсяването на Варненското езеро? Защо партия

...
Чия е вината за замърсяването на Варненското езеро? Защо партия
Коментари Харесай

Костадин Костадинов пред Actualno.com: Ще съдя Нова телевизия

Чия е виновността за замърсяването на Варненското езеро? Защо партия " Възраждане " не се е отказала от партийните си дотации и други значими въпроси от Actualno.com потърсихме за отговор водача на " Възраждане " Костадин Костадинов.
Г-н Костадинов, първият ми въпрос е обвързван с Варненското езеро. Какви са аргументите да се стигне до замърсяването му и кой носи отговорност за проблемите с него?
Никой не може да каже каква тъкмо е повода, която е довела до скъсването на канализационната тръба, само че има няколко безспорни обстоятелството. Първият е, че скъсването е открито на 20 август предходната година. Вторият факт е, че от този момент до момента не са подхванати незабавни ограничения, а Министерство на околната среда и водите и община Варна, взаимно с ВиК Варна, започнаха да играят пинг-понг между тях, размятайки тематиката като парещ картоф. Това демонстрира нещо доста тъжно - липса на държавност. Трябваше да се случи огромният скандал, с цел да гръмне цяла България, да се види отровеното море, да излязат тонове риба на брега, с цел да подхващат ограничения, което неизвестно за какво не са създали по-рано. Те настояват, че такава била законовата процедура. Тогава аз запитвам - нарушиха ли закона в този момент, когато започнаха да го вършат?
Приемаме, че тръбата е скъсана от преминаващ транспортен съд. Това значи обаче, че тръбата не е заровена под дъното на езерото, както е трябвало да се направи по план. И тук задаваме въпроса - кой управлява осъществяването и завършването на плана? В съответния случай, отравянето на Варненското езеро е признак за цялостното безхаберие на институциите, които нямат никакво терзание, че някой може да им потърси сметка. Нито от страна на други институции, нито от българските гласоподаватели.
По случая с Варненското езеро от Actualno.com организирахме лично следствие. Вижте какво откри то.
Значи съгласно вас тук става въпрос за систематичен проблем?
Точно това настоявам. Той стартира от министър-председателя и стига до чистачката в селското кметство. Този проблем към този момент заплашва съществуването на страната като цяло. Ние към този момент два пъти сме губили държавността си, породено от външни врагове. В момента обаче се самозаличаваме. Не съм фен на фаталистичните концепции и считам, че би трябвало да се води битка за нашия народ и да му се демонстрират недъзите, само че и аргументите за тях и способите да бъдат преодолени. Ако успеем да помогнем на хората да повярват в себе си и в нас, ще успеем да се измъкнем от блатото, в което се намираме. В противоположен случай общата инерция, крах и деградация, които ни водят към дъното, ще унищожат България в границите на идващите десетина години.
Да Ви върна на тематиката следствието на Нова телевизия по отношение на партийните дотации на " Възраждане ". Вие изразихте неодобрение във връзка с излъчения репортаж. Колко продължи изявлението и остана ли нещо значимо, което не беше излъчено?
Имах четири часа диалог с Васил Иванов. На всичките си въпроси сътрудника ви получи подобаващ и необорим отговор, който обаче не беше излъчен изобщо. Става въпрос за един доста накъсан монтаж. Търсени са и са подбирани избрани изречения и реплики, които да ме показват в неподходяща светлина. Точно заради тази причина желаех право на отговор от Нова телевизия, само че ми беше отказано. Сега, несъмнено, ще подам сигнал в Съвет за електронни медии, след което ще се възползвам от правото си да осъждам малкия екран и Васил Иванов, тъй като става въпрос за обикновена поръчка, която беше с явна цел. Ако погледнем обратно във времето, в което се случи всичко, ще забележим нещо доста забавно. На 13 април ние от " Възраждане " казахме, че ще създадем митинг и единствено няколко дни по-късно - на 16, пред моята къща пристигна екипът на Нова телевизия. Каква случайност, нали? След което първата част от така наречен " разкрития " беше излъчена на 3 май, идната част на 10 май - единствено няколко дни след митинга, който беше на 14 май.
Но за жалост на сценаристите на целия този план, в последна сметка не съумяха да реализират нужния резултат, тъй като повече от 10 000 българи излязоха да стачкуват. Така те демонстрираха, че повече няма да търпят този модел на ръководство. Наше право и в същото време обвързване е, когато забележим нередности в страната, да излезем и да заявим ясно и изрично, че би трябвало да се потърси отговорност от ръководещите. Ще пристигна време когато тези хора, които трансфораха страната във форма на бухалка, с която рекетират неуместни политически и стопански субекти, ще дават отговор за своите закононарушения.
Все отново дано уточним тематиката за партийната дотация. Смята ли " Възраждане " да я върне и какво тъкмо обещахте?
" Възраждане " ясно и тъкмо съобщи още в хода на акцията през 2017 година, че ние ще дарим своята дотация, в случай че влезем в Народното събрание. Въпреки фактът, че не успяхме да влезем в Народното събрание, ние взехме решение да даряваме част от дотацията си, водени от съображението, че би трябвало да даваме образец с делата си.

Благодарение на това, което направихме, се родиха повече от 30 деца, защото главната част е дарена за процедури ин витро. За нас това е може би най-ценното нещо, което сме създали в българската политика.
На процедура " Възраждане " е една от трите политически организации в България, които върнаха надвзети дотации незабавно откакто от Министерството на финансите оповестиха, че би трябвало да бъдат върнати. Големият въпрос към останалите политически сили е - за какво те не са създали това нещо? Ние нямаме неспазени обещания. Последното ни подаяние беше за един бронзов барелеф на Христо Ботев на стойност 5000 лв. на постройката на едно селско читалище в Троянския Балкан.
Тук е моментът да уточним нещо значимо - никой не се интересува от това какво се случва със дотациите на другите партии. Дебело наблягам, че дотацията на " Възраждане " е 1% от това, което се дава в страната. Добре прочут факт е, че във " Възраждане " няма хора на заплата. Това е показателно по какъв начин в действителност работи политико-икономическата формация, която ръководи страната. Насочва вниманието на обществото от болната към хубавичко глава. Но доверието към " Възраждане " продължава да пораства за смут на хората, които ръководят страната. Те са привикнали да унищожават публични престижи, рейтинги и въздействия по този метод, само че този път не се получи.
Причината е, че в България към този момент медии съвсем не останаха и хората не имат вяра на медиите, които са свързани с държавното управление. Все по-често срещам хора, които не гледат телевизия. Аз също към този момент не виждам български малките екрани, а най-вече научно-популярни канали и непознати новинарски малките екрани. Ако една вест излезе да вземем за пример в Нова телевизия и е позитивна за държавното управление, тя нормално е неприятна за България и народа.
Интервю на Тодор Беленски
Във втората част на изявлението ще приказваме за разкритията на Костадинов за парцелите на министъра на защитата Красимир Каракачанов, позицията на " Възраждане " за българите в Украйна, за какво от партията оставиха на цивилен щаб организацията на митингите и други значими тематики.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР