Чия е собствеността на важни обекти в Борисовата градина не

...
Чия е собствеността на важни обекти в Борисовата градина не
Коментари Харесай

Обсъждането на плана за Борисовата градина откри доста пробойни в проекта

Чия е собствеността на значими обекти в Борисовата градина не се знае от проектантския екип, изготвил плана за Подробен организационен проект (ПУП) на най-големия парк в София, стана ясно на публичното разискване. То продължи до късно нощес в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Присъстваха над 500 души.

На трибуната бяха част от създателите на плана отпред с чл.кор. арх.Атанас Ковачев, основният проектант на София Здравко Здравков и модераторът на разискването Миряна Сирийска.

На първия ред измежду жителите в зала " Максима " седнаха кметът Йорданка Фандъкова и ръководителите на общинските комисии по околна среда и по устройство на територията. На по-задните редове се разположиха общински съветници от ГЕРБ, а до тях природозащитници прилежно бяха разгърнали карти и наредби и чакаха да вземат думата.

Първо проектантът арх. Ковачев показа концепциите си, залегнали в направения план за Подробен устройствен план. Изненадващо тематиката за стадионите мина без фенски пристрастености. Повечето специалисти се съгласиха с арх. Ковачев, че могат да се реконструират, само че в сегашните си размери. Само мъж с шапка на ЦСКА попита, като ще си остане " Българска войска " в сегашната " чашка ", какъв брой нагоре ще може да се подвигат трибуните.

 Обсъждането на проекта за Борисовата градина откри много пробойни в плана
© Георги Кожухаров

" Разговарял съм със притежателя на стадиона (Гриша Ганчев) и те ще махнат пистата към терена, с цел да си усилят местата на трибуните. Не си представям там нови размери ", изясни проектантът арх. Ковачев.

Мъж, показал се за юрист на ЦСКА, разгласи, че има подписка и за 10 дни са събрани 90 хиляди подписа в поддръжка на нов стадион. " Няма да падне нито едно дърво, в случай че се построи. Нашият притежател е сериозен природолюбител и опазва дърветата ", съобщи той измежду бурния смях на залата.

Какво постанова възобновяване на изчезналото още през 1936 година Климатично учебно заведение, както и въпросът " Защо в ПУП-а не е включена зона " Софияленд ", отнета от парка през 2000 година като " зона за атракции и занимания ", а в този момент е жилищен квартал? Защо и 35 дка гъста гора в НТЗ " Хладилника ", до болница " Токуда " не е в парка?. Ще пиша предложение тези територии да се включат в него, разгласи Воислав Тодоров. Той е общински консултант и е от дребното дейни опозиционери на ГЕРБ в градския парламент.

 Обсъждането на проекта за Борисовата градина откри много пробойни в плана
© Георги Кожухаров

" В " Софияленд " е планувано опазване на съществуващата постройка. А и там няма сега капиталови планове ", отговори основният проектант Здравков.

" Но на следващия ден могат да се появят. И тогава? ", отвърна Воислав. Получи отговор, че в случай че се появи капиталово желание, то ще бъде прегледано, като стремежът ще е да се запазят дърветата.

Недоволството

" Вие прекалявате! ", провикна се към трибуната мъж от залата. Тогава модераторът, госпожа Сирийска, извика в микрофона " Ако не спазвате реда, за благополучие има полиция и аз ще я прикани! "

Тук цялата зала закипя от възмущение и като че ли отправената опасност окуражи жителите да задават по-остри въпроси.

Андрей Зографски от съдружие " Спаси София " изброи всички паркинги, заложени в ПУП-а и пресметна, че ще има нови 1000 паркоместа.

 Обсъждането на проекта за Борисовата градина откри много пробойни в плана
© Георги Кожухаров

Проектантът се оправда, че те са за публиката, когато има мачове. Негов сътрудник от екипа увери, че единствено към националния стадион в работен ден са преброили 500 паркирани коли.

Пред един от трите микрофона в залата застана Гергана Пирозова от " Спаси Борисовата градина ".
" През 2015 година, когато беше състезанието за ПУП-а, арх. Петър Диков (тогава гл.архитект на София) съобщи, че задачата на ПУП-а е да върне 300 декара в парка. Колко декара успяхте да върнете, арх. Ковачев? ", попита тя.

Кой лъже?

Частна благосъстоятелност са Маймунарника, 10 декара до " Софияленд ", а до Ловния парк има 500 декара частна общинска благосъстоятелност, заизрежда Пирозова. " А в парк тя може да е единствено обществена! Във ваша карта, арх. Ковачев, едни терени са частна благосъстоятелност, само че в друга са общинска. Кой лъже? Казахте за Климатичното учебно заведение, че е с неустановена благосъстоятелност. Предназначението на този терен от 10 декара и три здания, който е до къпалня " Мария Луиза " и има и минерален извор, е " за курортно-рекреационна активност " - написа го в кадастъра! Кажете изключителна държавна благосъстоятелност ли е или е с неустановена?, настоя Пирозова.

На трибуната се усети комплициране. На помощ се притече мъж от залата, показал се като инж. Златаров, геодезист от екипа, изготвил ПУП-а. Той разгласи, че кадастралната карта била динамична система и притежателят на даден терен от парка в нея може да се трансформира.

 Обсъждането на проекта за Борисовата градина откри много пробойни в плана
© Георги Кожухаров

Кадастралната карта, която съм употребил, е от 2010 година Ако в нея написа един притежател и той се смени, новият може да не се нанесе в картата ", сподели инж. Златаров.

Маргинализира ли се Борисовата градина

Жената от " Спаси Борисовата градина " още веднъж запита проектанта знае ли чия е собствеността на Маймунарника, на Климатичното учебно заведение – на страната или е неизяснена. Отговор от проектанта не последва. От трибуната арх. Къдрева даде обещание, че " ние непрекъснато актуализираме собствеността, съгласно кадастралната карта ". И посочи, че Маймунарника бил на " Софийски парцели ", които вземали 11 хиляди лв. наем.

Активист на Зелените изясни пред микрофона, че кадастърът не трансферира и не учредява благосъстоятелност. " Би трябвало да гледате нотариалните актове на всеки обект ", простичко предложи той на седналите на трибуната.
" Паркът не е място за високо спортно майсторство. То маргинализира Борисовата градина ", продължи зеленият деятел. " Няма храброст в този план. От 300 декара, които трябваше да върнете на парка, какъв брой успяхте ", риторично запита той. Последва заричане от арх. Ковачев: " Ние няма да позволим разширение на стадионите ".

 Обсъждането на проекта за Борисовата градина откри много пробойни в плана
© Георги Кожухаров

Тепърва му предстоеше да изяснява необходим ли е музей " Зелената памет на София " с РЗП от над 1000 кв. м и три нови здания на Климатично учебно заведение с неразбираем статут. И за какво ще възвръща изгорелия ресторант " Тенекиите ", който е върху частен терен. И по какъв начин по този начин, с изключение на стадиони и съблекални на гара Пионер се оказва, че е планувана " дребна зала за културен център "...

За всички тези нови градежи той към този момент има съперници в Столичната община – и кметът, и ръководителят на общинския съвет са срещу тях.

Чакат се писмени оферти

Кой ще опази лесопарковата част на Борисовата градина, в която дърветата не са картотекирани, въпреки това да е наложително в урбанизирана територия. И реките, чиито имена се оказаха сбъркани в плана.

Чуха оферти, че този план за Подробен устройствен план ще би трябвало напълно да се преработи. От трибуната също не отхвърлиха този вид и даже бе подсказано да се насрочи " ново начално публично разискване на модифицирания план ".

 Обсъждането на проекта за Борисовата градина откри много пробойни в плана
© Георги Кожухаров

Главният проектант Здравков предложи на всички жители и организации да изпратят писмените си оферти за промени в ПУП-а до трите региона, на чиято територия е Борисовата градина – " Средец ", " Изгрев " и " Лозенец ", до 19 юни. Те ще бъдат систематизирани и на 26 юни ще се организира заключителна полемика на публичното разискване. След това планът ще бъде поправен с най-смислените оферти от експертен съвет при основния проектант. После ще бъде прегледан в общинските комисии, с цел да се приготви за гласоподаване на сесия на Столичния общински съвет. Ако бъде признат, Борисовата градина ще има Подробен организационен проект.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР