Читатели на News.bg сигнализираха за воден режим и кална вода

...
Читатели на News.bg сигнализираха за воден режим и кална вода
Коментари Харесай

Жители на Община Своге готвят блокади заради безводието

Читатели на News.bg алармираха за воден режим и кална вода в селата в Община Своге. Проблемът с водата в региона продължавал от години.

Най-засегнати от безводието били селата Владо Тричков и Томпсън. Селата се намират на по-малко от 20 км от София. Местните поданици готвят митинг - подготвени са да блокират придвижването по пътя София - Своге, в случай че институциите не стартират да обръщат внимание на казуса им.

Според локалните режим на водата имало съвсем всяко лято. Някои елементи на селото оставали по 36 часа без вода в летните 40-градусови температури. Селото не се захранвало от язовира, който се намирал на по-малко от 10 км.

Местните разчитали на водоподаване от няколко каптажа в региона, част от които били частни - направени от локалните поданици. Тези каптажи не се стопанисвали от ВиК. Но през лятото водата свършвала и в тях - реките и кладенците били с дебит до 50% от нормалното.

Оказва се, че елементи от селото са били свързани с ВиК. Дружеството носело отговорност за почистването на каптажите и за постоянното водоснабдяване. ВиК отговаряли и за промяната на водопроводите. Останалата част от селото обаче употребила частните каптажи. Тези поданици не плащали за изразходваната вода. Тази вода не се пречиствала, тъй като каптажите не се стопанисвали. Заради това били и проблемите с мръсната вода - тя била напряко кална.

Според сигнала в една от махалите в селото към този момент 8 дни нямало вода. Също по този начин режим имало и в село Томпсън - по 8 часа всеки ден. Това продължавало към този момент от 5 дни.

Относно тези проблеми зам.-кметът на Община Своге инж. Георги Петков съобщи за News.bg, че режимът в селата е належащ. По думите му, поради чистия въздух и близкото разположение до столицата, село Владо Тричков е било пренаселено.

По публични данни към 2015 година в селото живеят 1 319 души. Това обаче не било по този начин - в селото непрестанно се нанасяли нови хора, които предпочитали провинцията пред града. В летния сезон селото достигало до 3 000 - 3 500 души, уточни Петков.

По думите на Петков проблеми с водата има в цялата община - каптажите в региона не могат да смогнат на потреблението на хората. Това се получавало поради огромния брой на популацията, както и поради това, че хората нямали просвета на прилагане на водния запас. Често се случвало локалните да употребяват дребното вода за поливането на градини и пълненето на басейни.

" От 10 години популацията се е разраснало доста. Водопровода е юридически да зареди 700 индивида. Селото е покрай София и непрестанно се заселват нови поданици. За жал, някои от тях не са и регистрирани. През летния сезон селото доближава до 3 500 души. Реките в региона пресъхват, а хората нямат просвета на прилагане на водата. Дойде ли водата, те незабавно пускат крана до дъно и стартират да поливат домати ", изясни Петров.

Зам.-кметът на Община Своге не се ангажира със период, в който казусът ще бъде решен. Той показа, че сега единият от частните каптажи в махала в Владо Тричков се ремонтирал. Общината нямала лични средства и за това се подхванали и други ограничения - обмисляло се искане към Министерството на районното развиване и благоустройството да се изготви план за финансиране, посредством който да се построи връзка към язовира над селото.

В селото се обмисляло и всички частни каптажи, които не се експлоатират от ВиК, да бъдат актувани като общински. Целта - да стартира да се събира такса от хората, които до в този момент не са плащали за изразходването на водата. Тези средства щели да отидат за поддръжката на каптажите. Броят на каптажите, които не се експлоатират от ВиК бил към 200.

Според Петков ВиК също нямали средства. Той персонално бил сложил въпроса, само че резултат нямало.

Петков отхвърли в елементи от селото водата да е била спирана за 36 часа. Гражданите били оповестени за режима на водата. Водоподаването се изпълнявало по график. Той добави и че когато локалните закъсат, в селото се карали и водоноски, които да облекчат краткотрайно потребностите им.

На 11 август, петък, от 19 часа в Владо Тричков ще се организира среща с институциите на локално равнище. Жителите на селото обаче са песимистично настроени.

" Ако отговорите са неудовлетворителни за хората, най-вероятно ще организираме цивилен митинг (ако ни разрешат от Община Своге) или гражданско непокорство - примерно ще извием едно хоро на пешеходната пътека, която се намира на основния път, свързващ Своге и София. Протестът или така наречен " секване на пътеката " ще са в пикови часове, което ще нажежи ситуацията ", заплашват локалните в сигнала към News.bg.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР