Читател на Plovdiv24.bg алармира за разлика в цената на автобусния

Читател на Plovdiv24.bg алармира за разлика в цената на автобусния ...

Защо има разлика в цената на автобусния билет по линия Пловдив-Асеновград?.

Читател на Plovdiv24.bg алармира за разлика в цената на автобусния билет от Пловдив до Асеновград. Линията се обслужва от две фирми, които имат различни цени, според читателя ни. Ето какво още ни пише той:

"Здравейте! Пиша Ви, защото изключително много уважавам целия екип на Plovdiv24.bg и знам, че чрез Вас ние читателите и гражданите на Пловдив може на свобода да изразяваме мнението си. А и да задаваме въпроси към хора, до които ние трудно бихме достигнали или решили проблем на 4-ри очи, без да се даде гласност на случая.

Почти ежедневно пътувам до Асеновград, където се намира и работното ми място. Но от доста време не само аз, но и много пътуващи си задават въпроса: Защо разстоянието Пловдив – Асеновград и обратно е еднакво, а се взимат различни цени на билет от двете фирми, обслужващи линията. Чрез Plovdiv24.bg искам да попитам Веселин Дошков, собственик на фирма "Хеброс бус": Защо за едно и също време и разстояние "Хеброс бус" като превозвач продава билет на стойност 1.50 лева, а асеновградската фирма – на 1.20 лева?

Хора, които ежедневно пътуват като мен, ако предположим, че определен месец има 20 работни дни по 30 ст. разлика (в едната посока) и 30 ст. (в другата посока) се равнява на 12 лева! За тези 12 лева, какво повече ми се осигурява – разстоянието е едно и също, времетраенето – едно и също, горивото на една и съща цена, винетката на една и съща цена, разлика няма?! Надявам се, че ще има основателно становище и реакция от страна на "Хеброс бус".

Ако е необходимо ще се събере подписка, която да бъде предоставена на Веселин Дошков."

Разликата в цените съвсем не е нещо ново. Още когато печели конкурса за линията фирма ЕТ "Стойчев и син", тя печели с цена 0.60 лв., докато другата фирма осъществява превоз на цена от 1.20 лв. На малко по-късен етап цената на "Стойчев и син" се вдига. Разликата се получава най-вероятно от това, че фирмите сключват договори с две общини. "Хеброс бус" сключва договор с община Пловдив, а "Стойчев и син" с община Асеновград. Цените за превози се определят от общинските съветници на съответните общини.

Все пак сигналът е предаден на превозвачите.

Източник: plovdiv24.bg