Читанката за 3 клас, която провокира обществото с приказка за

Читанката за 3 клас, която провокира обществото с приказка за ...

Нито един учител не възразил срещу "детската полиция" в читанката за 3 клас.


Читанката за 3 клас, която провокира обществото с приказка за детска полиция, е одобрена за преподаване през миналата година. Още по тематаОнлайн шум: Детската полиция ни пази... В приказка за 3 клас!16 май 2019 13:45155Родители за Стратегията: Недопустимо е НПО-та да променят законите!15 май 2019 21:00194Борисов отсече: Национална стратегия за детето няма!15 май 2019 10:30229Според процедурата комисия разглежда учебника първоначално и ако бъде одобрен, както е станало в случая, той се изпраща за мнение до всички учители в страната, които преподават в съответния клас.

Това съобщиха за Dnes.bg от пресцентъра на МОН в отговор на запитването ни.

"Не сме получили нито едно негативно становище срещу този учебник или текстове в него", посочиха от просветното министерство.

От там уточниха също, че в учебната програма няма изискване въпросното произведение - "Новият закон" от Кристине Ньостлингер, да присъства в читанката.

Решението тази приказка да стане част от съдържанието е изцяло на авторския колектив - С. Здравкова, Т. Власева, Ю. Спиридонова, В. Славова. Изданието е на "Анубис".

Редакцията ни се свърза и с издателството и очаква тяхната позиция, както и връзка с авторския колектив за коментар.

Съдържанието на приказката "Новият закон" породи негативни коментари в социалната мрежа за това на какво тя учи децата и в контекста на притесненията, че под различна форма се прокарват чужди интереси и виждания у нас за детското възпитание.

Въпросът е чувствителен и заради темата за Стратегия за детето, която разбуни обществото и която е замразена по разпореждане на премиера Бойко Борисов, докато по нея не се проведе широко обществено обсъждане.

 

 
Автор: Веселина Йорданова

Източник: dnes.bg