Читалището в село Бабово, Русенска област организира на 23 февруари

...
Читалището в село Бабово, Русенска област организира на 23 февруари
Коментари Харесай

Бабово посрещна гости с греяна ракия и зелева чорба

Читалището в село Бабово, Русенска област провежда на 23 февруари от 11 часа IV фолклорен празник " Греяна ракия и зелева супа от старовремската трапеза ".
Местна легенда за историята на селото споделя, че то се заражда от намиращ на пътя хан. Той бил благосъстоятелност на баба, която е била добра стопанка и готвачка. С годините почнали да се заселват хора към хана, а от там идва и името на селото - Бабово.
Гвоздеят в програмата на фолклорния празник ще е състезанието „ Най-напет левент “. Ще вземат участие единствено млади мъже в национална носия (автентична или стилизирана). Всеки би трябвало да показа носията си - от кой район е и от какви детайли е формирана. Ще бъде връчен Диплом и приз за спечелилия.
Ще има състезания и за „ Най-блага греяна ракия”, „ Най- вкусна зелева чорба”, „ Най-автентична старовремска софра”. Количеството греяна ракия би трябвало да е най-малко 300 мл., а от зелевата супа, най-малко 1 литър. Всеки участник показва достоверна трапеза от родния край, която може да е делнична или празнична. Заявките за присъединяване в състезанията е целесъобразно да се изпратят до 15 февруари 2019 година В трите състезанието, които ще бъдат на маса ще бъдат класирани първите трима, които ще получат грамоти и награди. След привършване на състезанието и оповестяване на резултатите от журито, налага се с кулинарните произведения да се почерпят гостите на празника
Заявки се одобряват на телефон: 0889187068,0898419717 - Пепа Стоянова, както и в Читалище Бабово или на e-mail: [email protected]
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР