Читалищата са единствените места, където може да се съхраняват нашето

...
Читалищата са единствените места, където може да се съхраняват нашето
Коментари Харесай

Костадин Гулев: Само читалищата съхраняват истински културата

Читалищата са единствените места, където може да се съхраняват нашето богато национално творчество, обичаи и традиции. Това сподели за Радио „ Фокус “-Пирин Костадин Гулев, секретар на Читалище „ Отец Паисий “ в село Старчево, община Петрич. Според него читалищата са главните институции, които съхраняват културата. Гулев добави, че в село Старчево по данни от остарял указател е имало читалище от 1928 година, а актуалното е издигнато през 1960 година на доброволни начала от хората от селото. Той означи, че откакто е издигнато настоящето читалище, ситуирана в учебното заведение, което в този момент към този момент не действа поради всеобщото обезлюдяване на всички места по селата, се е преместила в новата постройка. По думи на Гулев библиотеката в Читалище „ Отец Паисий “ има към 1000 тома литература. „ Тя се посещава от възпитаници, младежи и по-възрастни хора. За моя наслада, мога да кажа, че най-възрастният ни четец е на 92 години “, означи той.
Костадин Гулев уточни, че към читалището има женска певческа група, като също така има и деца, които пеят. „ Също по този начин имаме оркестър, в който има две млади момчета – едното свири на йоника, а другото – тарамбука. С женската певческа група сме доста известни по фестивалите, защото всякога взимаме призови места. Групата е основана през 1962 година. Първоначално тя се основава от 3 възрастни дами, която са се изявявали със старинните достоверни песни, които са се пеели на беритба, на седянка, на попрелка. След това женската певческа група стартира да се усилва и броят на участниците доближава до 20 дами “, разяснява той.
Секретарят на читалището съобщи също, че селото е формирано от бежанци от Егейска Македония и тъкмо по тази причина и му е обещано това име – Старчево. По думите му дами от селата Богородица, Михнево, Лиляново и Дреново са се омъжили в Старчево и са останали там в следствие. Гулев сподели още, че женската певческа група взе участие във всички мероприятия в селото и общината, а най-запомнящото се за тях е, че дамите пеят акапелно – без акомпанимент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР