Чистотата на водата на варненските плажове се е влошила и

...
Чистотата на водата на варненските плажове се е влошила и
Коментари Харесай

Ето къде водата в морето край Варна е кристално чиста

Чистотата на водата на варненските плажове се е влошила и единствено на две линии качеството им е оценено като чудесно. Това излиза наяве от последния отчет на Европейската организация за околната среда, демонстрира инспекция на Дарик. В изследването, което се прави годишно преди началото на всеки летен сезон и има за цел да ориентира туристите, са употребявани данни за 2017 година

В предходния отчет отлична оценка получиха 13 линии във Варненска област, от които единствено плажовете „ Морско око ” в курорта „ Златни пясъци ” и „ Къмпинг Луна ” в Бяла я резервират.

От „ чудесно ” на „ положително ” е променено качеството на линиите в курортите „ Св. св. Константин и Елена ”, „ Слънчев ден ” и „ Златни пясъци ”, Фичоза, Ветеран, Паша дере, Камчия, Шкорпиловци. В тази категория попада и единственият градски плаж във Варна „ Бриз Буните ”, където предходни години водата беше определяна като извънредно чиста.

Качеството на водата на Централният плаж във Варна е оценено като приемливо. В същата категория попадат Южният плаж и този в квартал „ Аспарухово ”.

Водата на Офицерския плаж в морската столица за поредна година е посочена като най-замърсената освен в района, само че и в цяла България.

През последните години доста се е вложило качеството на водите на плажовете в Бяла. Преди те имаха отлични индикатори, само че съгласно последните данни качеството там е „ приемливо ”.

На север от Варна множеството линии имат кристално чиста вода. Изключение вършат плажовете „ Божурец ”, „ Болата ”, „ Крапец ” и „ Дуранкулак ”, където качеството на водата е несъмнено като положително. По Южното Черноморие обстановката е сходна и всички линии имат отлични или положителни оценки.

Изследването на Европейската организация за околната среда обгръща 21 801 крайбрежни и вътрешни места за къпане в цяла Европа. Над 96 % от тях са отговаряли на минималните стандарти за качество на водата, а при 85 % от тях то е чудесно. Местата с „ неприятна “ оценка, каквато има Офицерския плаж във Варна, са 1,4 %.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР