Чистосърдечно давам възможност за нови “анализи”, “препоръки”, “тълкувания” и изяви

...
Чистосърдечно давам възможност за нови “анализи”, “препоръки”, “тълкувания” и изяви
Коментари Харесай

Ще сложат ли Борисов и Тръмп еднакви вратовръзки?

Чистосърдечно давам опция за нови “анализи”, “препоръки”, “тълкувания” и изяви във връзка тази фотография:-) другояче, просто протокол на Белия дом...

Измина една година, откогато в края на септември 2018 година Бойко Борисов написа във фейсбук това изречение под фотото си с Доналд Тръмп и брачната половинка му Мелания на приема в Ню Йорк по време на сесията на Организация на обединените нации.

Това бе закачливият премиерски отговор на стотиците хейтове по негов адрес след фрагмента, запечатал дни по-рано гърба на Борисов, до момента в който се ръкува с американския президент.

Въпреки това щатните хулители дълго си чесаха езиците дали фотографията е колаж или обикновен кадър, какъвто имат всички, влезнали на приема на Тръмп. А протоколните коментатори се впуснаха в гадателство за какво през 2012 година вратовръзките на Борисов и Обама са били идентични, а 6 години по-късно единия е заложил на синия цвят, а другия – на аления.

С какви вратовръзки ще бъдат Борисов и Тръмп на 25 ноември в Белия дом през днешния ден не е настоящ въпрос. Противно на упованията, идната публична аудиенция на българския министър председател заобикаля да се разяснява обществено. Един единствен Соломон Паси страхливо сподели, че Борисов би трябвало да предложения Тръмп у нас, тъй като аудиенция на американски президент ще отпуши бента за US-инвестиции в България.

От името на ястребите пък Илиян Василев провидя, че министър председателят ще получи пъклен неуместния въпрос по тяхното си "разкритие " за прелитането на съветски самолети над страната ни.

По публично оповестените от Белия дом тематики обаче има тежко безмълвие. Защото всички у нас - и ръководещи и съпротива, и фили и фоби, знаят, че след 25 ноември доста неща може да не бъдат същите. Или противоположното - по доста от същото, какъвто е модерният политически термин.

"Съединените щати и България са съдружници в НАТО и Президентът чака да бъдат разисквани способи за усилване на общите за двете страни ползи в региона на сигурността, изключително за гарантиране на стабилността на Черноморския район, улеснение на енергийната диверсификация и противодействието на зловредните въздействия, застрашаващи суверенитета на България ", заяви представител на американския държавен глава, представен от посолството на Съединени американски щати в София.

Че в центъра на диалога ще са "Турски поток ", АЕЦ "Белене ", сигурността в Черно море и на Балканите, две отзиви няма. Големият въпрос е ще бъде ли повдигната тематиката за американски бази и натовски кораби у нас и ще отбрани ли Борисов тезата си, че в родната част от Черно море ще има единствено платноходки, яхти и круизни кораби.

Ако някой счита, че Борисов ще излезе от Овалния кабинет и бодро ще заяви по какъв начин новите бази идват на крилете на F-16, значи не познава премиера.

Нито пък Конвенцията от Монтрьо за черноморските проливи (1936 г.), която ясно регламентира какви военноморски съдове могат да влизат в Черно море. Документът не разрешава влизането на самолетоносачи, както и престой по-дълъг от 21 дни на кораби от страни, които нямат крайбрежие.

Макар посланик №1 Екатерина Захариева да заяви, че откогато посолството на Съединени американски щати разгласи визитата, тече усилена подготовка за нейното осъществяване, за всички е ясно, че сходно посещаване не се готви един месец. А най-малко година. И постигнатите в този интервал сделки единствено се удостоверяват на формалната среща, а не се реализират на място - с красноречиви убеждения или извиване на ръце.

Истината е, че самото оповестяване на визитата въобще не бе инцидентно. То се оказа най-важният знак от поредицата сигнали, които България си разменя с Русия и Съединени американски щати от месеци.

Всичко стартира с ареста и обвиняванията за шпионаж на шефа на "Русофили " Николай Малинов, направени към знаковата дата 9 септември.

Още тогава стана ясно, че доказателствата на прокуратурата са съществени, само че никой не си даде сметка за това, до момента в който България не изгони първия секретар на съветското посолство в София.

За рекрутиране на висши държавни служители. Чест й прави на Русия, че не разяснява това, президентът Владимир Путин, който доста добре схваща от тези неща, знае, че щом го върша, има за какво, сподели Борисов. Подтекстът бе: кагебейските номера към този момент не минават.

Ответният знак от Кремъл не закъсня

Само седмица по-късно, без значение от мярката, наложена от прокуратурата, Малинов отлетя за Москва, с цел да получи медал персонално от Путин.

И въпреки че президенският подтекст бе: Това е мой човек при вас, короновам го, с цел да няма нищо двусмислено, жестът не донесе предстоящата еуфория след членовете на „ Русофили “.

Защото по същото това време България и Русия дадоха мъчно разбираем знак с изненадващата аудиенция на министър Захариева, която единствено допреди месец остро подлагаше на критика политиката на съветския си сътрудник Лавров, а по време на московската си аудиенция го назова с ласкавото „ Сергей “.

На този декор пристигнаха още четири знака:

1. Новият американски дипломат Херо Мустафа връчи акредитивните си писма, инспектира с Борисов градежа на интерконектора с Гърция. Премиерът я качи в джипа си, а по-късно я предложения на работен диалог в Министерски съвет.

2. Алтернативната среща на президента Румен Радев с дипломат Херо Мустафа не закъсня. Темите бяха същите като тези с Борисов - енергетика, сигурност, господство на закона. Но дали президентът е дал друга позиция по тях не стана ясно. Защото детайлности за срещата нямаше.

3. Дни преди локалните избори, в Съединени американски щати изгря Цветан Цветанов. За да показа Евро-атлантическия си център. Върна се по този начин напомпан, както след щатската си аудиенция преди евроизборите, когато като гадателка предвижда съветска хакерска офанзива на вота...Този път последвалата негова тв изява бе, сякаш с цел да изсипе още една лъжица катран в резултата на ГЕРБ. Но във вторник, ден след инспекцията на Бойко Борисов и Херо Мустафа, стана ясно, че задачата е друга. Центърът му излезе с декларация, в която "Турски поток " и "Белене " бяха подложени на рецензия, тъй като създавали "притecнeниe oтнocнo влияниeтo им върху eнeргийнaтa cигурнocт нa Бългaрия ". Очаквано, медийната машина на градската десница, го отрупа с аплодисменти.

4. След диалога на Борисов с Тръмп и Радев ще има опция за подобен - на срещата на върха на НАТО при започване на декември в Лондон. Премиер и президент още през октомври се схванаха, че България ще бъде представлявана от държавния си глава. Но в подтекста на идните на 25 ноември диалози тя става изключително забавна.

Подлял ли е вода Цветанов на Борисов с визитата си в Съединени американски щати и прави ли го с позициите на центъра си е въпросът, който се завъртя тези дни. До такава степен, че министър председателят разгласи от дребния екран по какъв начин ще пита Тръмп какви ги е правил някогашният му заместител във Вашингтон.

Притеснението, че Цветанов може да не е показал съответно държавната политика във връзка с енергетиката, сигурността и връзките с Русия изяснява ненапълно за какво Борисов обществено и по този начин детайлно описа на Херо Мустафа периодите, в които ще е готово газовото трасе, коя страна какво печели от него.

Както и за какво на инспекцията участваха още двама посланици: на Гърция - Димитриос Хронопулос и на Азербайджан - Наргиз Гурбанова. Да свържем Черно с Егейско море, посредством пристанищата и по нов скоростен път, формулира огромната си цел Борисов.

"Този план е доста значим за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност ", даде му знак Херо Мустафа, че е схваща вярно упоритостта му.

Откакто съществува, дипломацията е знаци. Размяната им не е вест. Всъщност, най-важно е при даването им

България да насочва идентични послания

А не посредством политиците и първите си мъже да излъчва политически разнобой и неустановеност.

Въпросът кой е индивидът на Москва у нас е неразбираем тъкмо колкото и колкото кой е избранникът на Вашингтон. Разликата е, че у нас всички обществено отхвърлят да са свържани с Кремъл, а се натискат да броят за близки на Белия дом.

Типичен образец за това е и Цветанов, който няма нищо срещу слуховете, че бил в Америка да търси рамо за десен план, който да размени саморазбилата се и генерираща само ненавист градска десница. За да играе критикар, коректив, а за какво не и предстоящ сътрудник на ГЕРБ. Все отново до парламентарните избори има много време за това...

Истината е, че единственият значим въпрос е не кой е индивидът на Русия, Америка или която и да е друга страна у нас. А кой е индивидът на България пред външния свят, кой е държавникът, който в никакъв случай, за нищо на света няма да пренебрегне националния интерес.

А що се отнася до това ще сложат ли идентични вратовръзки Борисов и Тръмп, по-лесен отговор няма. Тръмп няма да се откаже от аления цвят, знак на Съединени американски щати. За Борисов пък е въпрос на персонална и национална чест да покаже, че страната му има лична позиция пред великите сили и не се опасява да я отстоява.

Източник: standartnews.com

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР