Чисто нови и неотваряни до този момент пространства, над 70

...
Чисто нови и неотваряни до този момент пространства, над 70
Коментари Харесай

kvARTal Festival 2017: Още по-богата програма, нови локации, концерти, лайв пърформънси, мащабен форум и още!

Чисто нови и неотваряни до този миг пространства, над 70 функциониращи местоположения със специфични стратегии и още толкоз актьори, лайв концерти и пърформънси, огромен конгрес с присъединяване на представители на общинските управляващи, урбанисти и културни мениджъри, развлекателни гурме, графити, архитектурни и исторически турове, атрактивни арт изложения от всевъзможен темперамент, литература и лирика, спектакъл, богата детска стратегия, работилници, танцови и спортни уъркшопи и какво ли още не ще предложи KвАРТал Фестивал 2017 на всички посетители и поданици на София в дните 15-17 септември.
Второто издание на атрактивния градски фестивал, който ще се разположи в карето бул. „ Дондуков “, бул. „ Мария Луиза “, бул. „ Левски “ и бул. „ Сливница “, както и в специфичната Зона +, обхващаща Софийската синагога на ул. „ Екзарх Йосиф “ 16 и пространство Шоколадова фабрика на ул. Георг Вашингтон 12, предлага още по-богата и разнообразна стратегия, в която има по нещо за всеки!
квАРТтал Фестивал 2017 се реализира с поддръжката на хипермаркети Кауфланд.
Какво най-интересно ще забележим и преживеем тази година:
Вече добре познатите местоположения в квАРТал ще отворят вратите си и забавляват гостите на фестивала с разнородни самостоятелни тридневни стратегии. Дом на киното, формалната инфо точка на фестивала, ще предложи поредност разнородни прожекции, измежду които " Солта на земята " на Вим Вендерс, " Сафари " на Улрих Зайдл, съпроводен от полемика за бракониерството, както и премиерата на късометражния филм Мартин Илиев „ Може би на следващия ден “. Официалното откриващо празненство с присъединяване на Groovy Sessions на квАРТал Фестивал на 15 септември, ще се случи в разположения в същата постройка CUSH Bar. Отново там, на 17 септември, ще бъде открита изложбата „ Една неделя в квАРТала “ на фотографа Иван Шишиев, основател на набралия голяма известност план „ Етюд-и-те на София “, а по-късно и закриващото празненство с посетител диджей.
Арт коуъркинг пространство SOHO се отличава с богата стратегия и тази година със следните акценти. Стартира с отворени порти за коуъркинг, с цел да завърши първият ден от Фестивала с „ ранното “ му разкриване с джаз-фънк концерт на групировка Tripple. Уикендът се заформя под знака на апетитен кулинарен SoSTREET FOOD camp, който събира обичани магьосници зад скарата, тигана, черпака и котлона, до момента в който в това време се набират нужни за образователния развой принадлежности за деца на бежанци в границите на самодейността SoEMPATHY. Подготвен е и „ сериозен “ SoKIDS camp с работилници за роботи и възобновима сила, с пъстри издателства като Рибка и Точица и с грънчарското колело на художника Марио Ангелов, чиято галерия “Отпечатъци” ще бъде открита в събота. Там е и началната точка за Алтернативния тур на квАРТала - най-новия план на Free Sofia Tour.
Отново в SOHO, цифрова организация ATHLON ще предложения посетителите в света на виртуалната действителност и ще отвори разговор за това какво се крие зад термина “hackerspace”, като въвлече аудиторията в игрови модел.
Кокетният бар French 75 ще предложи музикални уъркшопи с дръм машина, диджей сетове и суинг танци навън, дегустации на френски виновност и крафт бира, както и попарт изложбата " У-хромозома " на Ралица Стоянова. Френският му комшия, ресторант L`Etranger ще поблазни сетивата на посетителите с френски деликатеси, аперитиви и коктейли.
French 75 и L`Etranger са две от двайсетте заведения в квАРТал, включени в обичайния гурме тур, прекосяването на който дава опция за съблазнителни награди от включените местоположения. Повече информация – на инфо точка Дом на киното.
От SITO Studio са подготвили забавни работилници по ситопечат за най-малките, а в границите на фестивала студиото ще отпразнува своя трети рожден ден по допустимо най-креативния метод – с галерия и демострационен ситопечат. Съседите им от Т Е З Г Я Х пък ще показват изложбата на Николай Божинов „ СКАРАТА “ Там ще се случат и няколко забавни работилници за дребни и огромни.

Многопрофилната социо-обществено-културна платформа Move.bg, ще отвори варите на постройката на някогашния хотел Прентан на ул. Сердика 20, трансформирала се в архитектурна забележителност на града, и ще запознае всички заинтригувани с организациите от своята конструкция – Носия, Моята Българска История, Инициатива за обществено израстване (ИСИ) и студио Змей - основатели на атрактивния анимационен сериал „ Златната Ябълка “. Там ще се случат лекции, полемики и разнообразни уъркшопи. Тук е мястото още веднъж да ви напомним да търсите специфичните жълти пинчета, позиционирани пред основни места в квАРТал и да разберете тяхната история.
Новата постройка на 24 часа (ул. Кирил и Методий 84) също става част от новите местоположения на фестивала! Там ще забележим изложбата " Фрагменти от ул. Св.св. Кирил и Методий " на фотографа Десислава Кулелиева, както и концерт на музиканта Явор Велчев - Yavi в двора на постройката в събота от 18 часа.
Столичната пожарна на 1ва Районна работа на ул. Екзарх Йосиф също се причислява към квАРТал Фестивал 2017! Сградата ще отвори порти в петък, 15.09, и ще направи специфични демонстрации с колите и оборудването за всички дребни и огромни любопитковци.
КАУФЛАНД в квАРТал
Игри и загадки, фотоси и мемоари, свежи плодове и атрактивна рикша – Kaufland заживява в духа на квАРТал на 16 и 17 септември. Появяването си на Фестивала веригата хипермаркети отбелязва и с играта „ Открий свежите другари “, която ще „ окупира “ квартала благодарение на приятелите ни от Mentalist. Тя ще разсъни интереса с разнообразни провокации, а най-хубавите ще завоюват награди от Kaufland. Веригата хипермаркети ще се погрижи и за свежото въодушевление на Фестивала посредством особено основана рикша, от която посетителите и най-много децата ще могат да получат свежи плодове и материали с рекомендации за уравновесеното хранене.
Crafts&Arts се назовава формалната чил зона на квАРТал Фестивал 2017! Бял Щърк, Гларус, Витошко Лале и Pivoteka.bg чакат всички зажаднели за качествено крафт питие и атрактивно улично изкуство на ъгъла на ул. Сердика и ул. Триадица, под величественото дъбово дърво.
Архитектурни и исторически разходки – квалифицирани гидове ще развеждат посетителите из квАРТала и ще им разкриват архитектурните, историческите и културните забележителности скрити там. На 16 и 17 септември чакаме всички пред Дом на киното от 11 и от 16 часа. За феновете на стрийт културата пък са готови атрактивни графити турове – събота и неделя, от 18 часа пред Статуята на София.
И това напълно не е всичко!
Арт Фондация ДОМА ще преобрази вътрешността на остарялата Шоколадова фабрика (ул. Вашингтон 12) и ще префасонира залите в атрактивни pop-up галерии за модерно изкуство, дизайн и мода. Из етажите на неотваряната до този миг постройка, ще могат да се видят изложбата „ Гравитации към структурата “, курирана от Надя Тимова, шоурум и pop-up sotre от концептуална дизайнерска платформа ИВАН АСЕН 22, галерия и работилница с моноциклети на Галина Рьом-Рьожбек и Mini Art Foundation и други
ДОМА ще показа още изложбата „ POST FAKT UP “ на стрийт актьора Драгомир Костадинов - PXRN в изложба „ Гешов “, както и изложбата на младата авторка Златена Анеталз " ПоПАрти " във Фабрика ДЪГА.
И като стана въпрос за Шоколадовата фабрика, квАРТал Фестивал дебютно показва...
квАРТал LIVE!
Дворът на Шоколадовата фабрика ще се трансформира в музикална празненство зона и една от най-горещите точки на фестивала, тъй като, с помощта на Starobrno, там ще се случат два концептуални концерта със свободен достъп и специфични почерпки от истинската чешка бира. На 16 септември, от 19:30 лайв гиг ще създадат Psych / Surf / Garage Punk първенците THE BLACK SWELLS, а ден по-късно, 17 септември, празникът на София ще честваме дружно с хип-хоп любимците на народа ЖЛЪЧ/ГРИГОВОР/ГЕНА, още веднъж с вход свободен!
kvARTal LIVE, powered by Starobrno е идея, която има за цел да поддържа качествената българска музикална сцена и да разкрие евентуални нови места за нейното случване.
...и още...

квАРТал на покрива!
квАРТал Фестивал и кецовете BUZZ ще разходят всички гости на покрива на Шоколадова фабрика, където ще се случат два извънредно атрактивни плана: в събота, 16 септември, от 17:30, новаторският и прочут в цяла Европа актьор Войн де Войн ще показа „ Верижна реакция “ - групово зрелище – пърформанс. Ден по късно, 17.09, на покрива ще се качат и застанат едни против други „ Актьори против поети “ в артистична борба, в която лъсват десетките разлики сред авторското четене на лирика и актьорското й осъществяване като монолог. Участват добре познатите и приети Стефан Иванов, Стефан Икога, Иван Ланджев, Иван Димитров и други, водещ Лилия Гелева.

ФОРУМ – всички са поканени!
Преди неделните артистично-музикални соарета, квАРТал фестивал кани всички с отношение към някогашния Еврейски квартал и към София генерално, на формален конгрес, който ще се случи в неделя, 17 септември в Дом на киното от 14 часа. На събитието редица изявени представители от общинските управляващи, архитекти, урбанисти, културни мениджъри, обществени деятели и други ще показват положителни практики, свързани с градското развиване у нас и Европа, ще дискутират проблемите на региона на квАРТал и ще търсят съвместен разговор и метод на разрешаването им. На форума наличие са удостоверили Васил Цолов – Кмет на Район Оборище, Арх. Здравко Здравков – Главен проектант на Столична община, Д-р Николай Венков – социолог и антрополог, изследвал Жeнския пазар, Арх. Ивайло Петков (ГРУПА ГРАД, 10 Architects), Арх. Любо Георгиев – шеф на Софпроект, Калин Радулов – обществен бизнесмен и съосновател на Абордаж, Никола Сивков – уредник на Капана Фест, Надежда Сучева от съдружие Термално-Нормално, Гергана Данева от платформата Move.bg и други
квАРТал – мост сред културите
Организацията на еврейската общественост „ Шалом “ ще напомни историята на Стария еврейски квартал и тази година! Софийската синагога и музеят към нея ще отворят вратите си за всички гости на 15.09 от 16 часа. А в неделя, от 10 ч. ще се случи презентация на проф. Хени Лорер за еврейските диаспори във връзка Европейския ден на еврейската просвета. Традиционните турове Еврейска София пък ще върнат множеството искащи обратно във времето и ще ги разходят из основните точки на най-проспериращата част на София доникъде на XX в.
Полският институт в София отваря вратите си и тази година в дните 16-17 септември. От 13.00, в галерията на института ще могат да се видят прожекции на промоционални филми за Полша, осъществявания на известни полски музиканти, презентация за възобновяване на Варшава след войната, документална галерия „ Известни българи в поддръжка на полската идея “ и други
AGBU Sofia - Общоарменският Благотворителен Съюз “Парекордзаган” на ул. Бачо Киро 29, дебютно се причислява към квАРТал Фестивал. Той ще показа арменската просвета чрез изложения графика и живопис, експозиция на обичайни арменски носии, фотографии на бележити местности на Армения, вкусни арменски ястия, обичайната музика и какво ли още не!

Специална селекция интернационалните видео арт филми ви чака на 16-ти септември в Гьоте-институт в София. Традиционният за Пловдив от 8 години Facade Video Festival гостува тази година за първи път в София единствено по време на квАРТал Фестивал 2017!
За кварталните хлапета....
Богата детска стратегия чака най-малките гости на квАРТал Фестивал: тази година присъединяване взима плана ТЕХНОКРАТИ (в пространство SOHO) – учебен център за деца с фокус технологии. Двама квалифицирани ментори ще образоват децата и ще развиват капацитета им в чрез специфични хардуери – роботи, които би трябвало да се програмират, сетове за осъществяване на химически опити и така нататък Съветваме малчуганите да се оглеждат и и за рикшата „ Свежите другари “ на Кауфланд, която ще обикаля по ул. „ Цар Симеон “ на 16 и 17 септември от 15 до 18 часа и ще раздава свежи и вкусни плодове и други дарове от веригата хипермаркети. Множество работилнички и атрактивни занимания чакат всички деца и обичайните местоположения на карето на квАРТал.
Smart Brokers застават зад тазгодишната идея на квАРТал „ Хвани се за зеленото “. Те ще облагородят градинката на ул. Симеон 58 с самодейността „ Pop up garden “ със съдействието на магазин за цветя “Nea flowers”.
квАРТал Фестивал 2017 се реализира с общителната поддръжка на хипермаркети Кауфланд.
///
И през 2017 година основната цел на квАРТал Фестивал остава същата, а точно - показване на големия капацитет и богатото културно завещание на Стария еврейски квартал – един от най-колоритните и забавни региони от близкото минало на София, който през днешния ден се разсънва за нов живот и отваря вратите си за всички, които имат предпочитание да се допрян до него.
Организатори на квАРТал Фестивал са креативен колектив „ квАРТал “, опериращи на територията и/ли с персонално отношение към района и на всичко протичащо се в него. Обособяването на квАРТал като формалния креативен квартал на София е тяхната огромна задача.
квАРТал колектив - Кои сме ние?
Дом на киното; Арт Фондация ДОМА; SOHO - SOFIA HOLISTIC COWORKING COMPANY; French 75; Sito Studio; Т Е З Г Я Х; L`Etranger, Арх. Христина Каменова, Дружество Архитектурно наследство; GoMarvel - Creative Solutions.
Партньори:
Кауфланд България ЕООД енд Ко КД, NITRAM Advertising Agency; Технократи; Athlon, Старобърно – България; Бял Щърк; Pivoteka.bg; Витошко Лале; BUZZ Sneaker Station; Организация на евреите в България “Шалом “; Полски институт в София; Гьоте-институт България, AGBU - Общоарменски Благотворителен Съюз “Парекордзаган”, Move.bg, пространство Шоколадова фабрика, Free Sofia Tour, Sofia Alternative Tour и други
квАРТал Фестивал 2017 се реализира с медийната поддръжка на: 24 часа; Дарик Радио, Идеален Дом, Actualno.com; SofiaLive.bg; GoGuide, ВИЖ!, Webcafe.bg; ViewSofia.com; Maikomila.bg; Momichetataotgrada.bg, Vibes.bg, Stand.bg, Peika.bg, Mika Magazine и други
За повече информация:
Фейсбук страница: https://goo.gl/bNXF6g
Фейсбук събитие: https://goo.gl/7fHWuY
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР