Чисто нов скенер влиза в експлоатация за нуждите на МБАЛ-Асеновград.

...
Чисто нов скенер влиза в експлоатация за нуждите на МБАЛ-Асеновград.
Коментари Харесай

С чисто нов скенер ще бъдат преглеждани пациентите на МБАЛ-Асеновград

Чисто нов скенер влиза в употреба за потребностите на МБАЛ-Асеновград. Това ще се случи до края на месец март тази година. Компютърният томограф дава опцията за изцяло сканиране тялото на пациент. Апаратът е 16-слайдов и е от най-ново потомство, щадящ организма на преглеждания човек. Чрез него ще могат да се вършат множеството рентгенови изображения от разнообразни ъгли и по този метод ще се основава тримерен облик при компютърната обработка на положението на болния.
Скенерът бе закупен, след извършена социална поръчка, като договорът за доставка, монтаж и обслужване следва да се подписа до няколко дни. Компютърният томограф коства 420 000 лв., 100 000 лв. от които са отпуснати от община Асеновград, с решение на Общинския съвет. Скенерът ще бъде взет на погашение, като срокът за това, е пет години. Към момента, със средствата, обезпечени от общинската хазна, ще бъде осъществено първичното заплащане. Предстоящите финансови отговорности няма да натоварят в допълнение бюджета на болничното заведение, безапелационен е шефът й - лекар Иван Червенков.
Той уточни, че е значимо лечебното заведение да разполага с подобен уред, защото по този метод ще могат да се слагат прецизни диагнози на болните. Освен това, в МБАЛ-Асеновград се обслужват пациенти освен от града, а и от общините Лъки и Садово, което значи, че посредством новия томограф ще бъде обзет по-голям кръг от хора. На този стадий асеновградското лечебно заведение преглежда пациенти с 4-срезов скенер, който бе закупен втора ръка, само че в продължение на годините употреба, остарелият уред стартира да дава недостатъци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР