Чиста питейна и битова вода искат гражданите на Ботевград. Хората

...
Чиста питейна и битова вода искат гражданите на Ботевград. Хората
Коментари Харесай

Жителите на Ботевград принудени да пият вода с фекалии

Чиста питейна и битова вода желаят жителите на Ботевград. Хората са инициирали референдум да се задължи общината да обезпечи качество и непорочност в града.

Това разгласи на брифинг Иван Николов от " Сдружение за чиста вода " -Ботевград.

Може би думата задължава стресирала управлението на общината , допусна той. Кметът бил измежду първите подписали се, само че в следствие се отказал от самодейността.

Над 3600 подписа са събрани за провеждането на локален референдум.

С редица процедурни хватки референдумът не се реализира , сподели Николов.
 Борисов се разпореди да не се позволява водна рецесия и в Ботевград
Борисов се разпореди да не се позволява водна рецесия и в Ботевград

Нямало непосредствена заплаха от режим на водата в старопланинското градче

Основното водоснабдяване става посредством язовир " Бебреш ", който не е санитарно-охранителна зона и не е подобаващ за водоснабдяване на популацията, както изясни той. Хората в Ботевград са употребили чиста вода преди построяването на язовир " Бебреш ". Имало е други водоизточници, само че в един миг някой взема решение, че язовир " Бебреш " би трябвало да водоснабдява Ботевград. Хората в града са създали проучвания за качеството на водата. А резултатите са стряскащи.

Водата е освен негодна, само че и рискова за пиянство , посочи Николов. Хората в града към този момент са привикнали да не употребяват водата от чешмите си. В същото време заплащат за сякаш чиста вода.

Във водата на Ботевград има Ешерихия коли , потвърдили са пробите. Има и ентерококи. Според нормативните условия сходни детайли не би трябвало да има във водата. Това значи, че има фекален замърсител на водата на Ботевград и може да провокира съществени болесттите даже с съдбовен край.
 Кметът на Ботевград: Ситуацията с язовир
Кметът на Ботевград: Ситуацията с язовир " Бебреш " не е безопасна 

Сигналната лампа светнала доста по-рано

Странното за хората е, че пробите, които те са взели не дават отговор на условията, а когато държавните институции вземат проби за качеството на водата, тя постоянно излиза годна за пиянство.

От " Сдружение за чиста вода " - Ботевград упорстват общината дружно със съответните органи да изготви стратегия в най-кратки периоди да се случат измененията по този начин, че хората в града да пият чиста вода.

Според Иван Николов изрично има проблем с качеството на водата . Гражданите на Ботевград чакат институциите да вземат ограничения най-сетне и да се реши този проблем , който е от години. Те чакат да се подмени остарялата водопреносна мрежа. Тази наша идея ще продължи, безапелационен бе Николов. Хората са безапелационни, че няма да се откажат от борбата си чиста вода.
 И Ботевград изправен пред водна рецесия като Перник
И Ботевград изправен пред водна рецесия като Перник

Градът има вода за битови потребности за 6 седмици, сигнализира кметът
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР