Числеността на въоръжените сили в Полша достигна 128 хиляди войници,

...
Числеността на въоръжените сили в Полша достигна 128 хиляди войници,
Коментари Харесай

Полската армия може да създаде сериозни проблеми на Русия

Числеността на въоръжените сили в Полша доближи 128 хиляди бойци, макар че до неотдавна се смяташе, че 100-хилядна войска ще бъде изцяло задоволителна за нея, написа "Поглед инфо ".

Но в този момент Варшава мощно мечтае за 200-хилядна войска. За съпоставяне: прилежащата голяма Русия има войска от едвам 850 хиляди. В същото време полската войска се смята за една от най-мощните по подготовка в НАТО. При какви условия полската войска ще се трансформира в сериозен проблем за Русия?

През последните четири години силата на полската войска набъбна с повече от една трета. Според министъра на националната защита на Полша Мариуш Блашчак във вторник, в случай че през 2015 година армията е наброявала 95 хиляди бойци, в този момент тя е 128 хиляди.

Министърът призна, че вижда своята задача да направи допустимо най-вече младежи военни. По-рано Блашчак, който заема поста си от две години, изрази вяра, че броят им ще се усили минимум до 200 хиляди души.

Както подсети министърът, в настоящия бюджет съвсем 50 милиарда злоти (13,1 милиарда долара) са отделени за задачите на защитата. „ Това е 2,1% от Брутният вътрешен продукт. Въоръжението дава сигурност. Социалното и икономическото развиване е невероятно в положение на риск, което не се интересува от сигурността “, уверен е Блашчак.

Както по-рано бе маркирано от немското издание „ Билд “, с изключение на постоянни войски, в Полша се обръща огромно внимание на милицията - доброволци, които минават курсове за образование с американски инструктори.

Програмата за образование на партизаните започва, откакто партията „ Право и правдивост “ пристигна на власт през 2015 година Сега доброволните обединявания наброяват 20 хиляди души, повече от 2 хиляди от тях са дами. До 2024 година управляващите възнамеряват да усилят броя на милициите до 53 хиляди В случай на война ще би трябвало да работят в тясно съдействие с армията.

През есента на 2018 година в Полша стартира образуването на четвърта дивизия с цялостна мощ, която в бъдеще ще пази Варшава от изток - от „ историческата “ посока. Сега полската войска има три дивизии с изменчив състав, както и доста обособени бригади и батальони.

Както изясни някогашният заместник-председател на комисията по интернационалните въпроси на полския парламент, професорът по политически науки Тадеуш Ивински, по времето на Полската национална република армията наброява 450 хиляди, а след рухването на социализма цифрата от 100 хиляди се смята за всекидневен стандарт на числеността на армията в продължение на доста години.

„ Днес младежите доста рядко мечтаят да станат бойци или офицери. Силата на страната се прави оценка освен от броя и качеството, само че и от равнището на стопанската система и консолидацията на обществото “, акцентира Ивински.

„ В същото време държавното управление не крие, че вижда главната опасност от Руската федерация. Указва, че регионът на Калининград е кондензиран с ракети и други оръжия. Имаме повече от 230 километра обща граница “, сподели специалистът.

Събеседникът напомни, че Варшава уголемява съдействието в границите на НАТО, провеждайки взаимни учения. Като част от своите отговорности в НАТО, Полша дава отговор за сигурността на противовъздушната защита на прибалтийските страни.

В същото време някогашният народен представител акцентира, че армията не взе участие във военни спорове. Вярно, полски бойци участват в Ирак, само че в състав от 200 души.

В началото на нулевите години полските бойци бяха част от интернационалната коалиция на Съединени американски щати в Афганистан (1700 души), само че напуснаха страната през 2014 година

Редовно в Полша са ситуирани към 1000 американски военни. „ Съдейки по прогнозата, ще има повече американски бойци. Правителството би желало да докара техния брой до 5000 души “, съобщи Ивински.

Въпреки че бюджетът за защита бързо нараства, рецензия се показва от министерството на защитата поради застаряващия флот и неналичието на бойни самолети, в частност хеликоптери, добави екс-депутатът.

В същото време Ивински означи, че в обществото има забележителен дял от тези, които приканват за понижаване на военните разноски, в подмяна на увеличение на разноските за здравната система - в страната няма задоволително лекари или медицински сестри.

Според откритите източници Полша разполага с съвсем 900 танка. В НАТО страната е на четвърто място след Съединени американски щати, Турция и Гърция по този параметър. Много поляци се гордеят със личните си танкове RT-91 (базирани на Т-72), само че имат и немски леопарди-2А4, Т-72. Бойната авиация включва 90 Ми-24, Ми-2УРП, 43 бойни хеликоптера W-3W, изтребители МиГ-29 (около 30) и съвсем 50 F-16.

Полският флот разполага с пет дизелово-електрически подводници, две фрегати с ръководени ракетни оръжия, една корвета, един щабен транспортен съд, два разследващи, пет ракетни, осем десантни и 20 минополагащи кораба.

Има и някогашни американски фрегати, две дузини миночистачи и други съдове. Специалните сили, които са основани през 2007 година, се смятат за едни от най-боеспособните. Броят им доближава 3000 души.

В същото време, военният бюджет на Полша през 2018 година възлиза на 11,6 милиарда $. Според закона за рационализация и финансиране на въоръжените сили на страната, подписан през 2017 година от президента на Полша, се възнамерява увеличение на разноските за потребностите на армията до 2,1% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година до 2,5% от Брутният вътрешен продукт до 2030 година

Разходите ще се усилят с общо 117,2 милиарда злоти (32 милиарда долара). Полша е една от шестте страни от НАТО, които извършват условията на Алианса да изразходват най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за защита.

Значителна част от този бюджет се изразходва за закупуване на американско оръжие. И по този начин, през есента Варшава изпрати до Вашингтон поръчка за закупуване на пет транспортни самолета „ Херкулес “ C-130H - в допълнение към петте към този момент налични. По-рано Съединени американски щати се съгласиха да продадат на Полша 32 изтребителя F-35 за 6,5 милиарда $.

Блашчак съобщи, че този контракт би трябвало да бъде подписан преди края на януари. „ Сътрудничеството със Съединени американски щати е добър метод, тъй като е най-силният съдружник на НАТО. Разширяването на американското наличие е значимо за нашата сигурност “, сподели ръководителят на министерството на защитата.

Според първия вицепрезидент на Академията за геополитически проблеми и лекар на военните науки Константин Сивков бойният капацитет на Полша не е за подценяване. „ Полската войска е една от най-хубавите в НАТО.

Освен това би трябвало да се помни, че националистическите настроения нарастват в Полша, носталгия по времето на Реч Посполита, чиято територия се простира от Черно до Балтийско море “, съобщи Сивков.

Експертът напомни, че числеността на съветската войска е към 850 хиляди души и последователно понижава. В НАТО обаче американската войска е 1,5 милиона души. „ Русия понижава въоръжените сили през последните 10 години, а Полша ги усилва и всичко това допуска, че би трябвало да мислим за увеличение на числеността на въоръжените сили и техническото съоръжение.

Полша сама по себе си не съставлява заплаха за нас, само че при положение на спешни обстановки или спор в няколко области, Полша може да ни сътвори съществени проблеми “, предизвести Сивков.

Напоследък връзките сред Варшава и Москва внезапно се изостриха на фона на историческия спор за аргументите за Втората международна война. Във вторник ръководителят на Държавната дума Вячеслав Володин прикани полските управляващи да се извинят за политиката на Варшава по отношение на евреите през 30-те години.

Миналата седмица полският Сейм одобри резолюция, която стачкува „ против манипулирането на обстоятелства и изкривяването на историята от съветски политици “.

Така депутатите реагираха на изказване на съветския президент Владимир Путин, който назова „ копеле и антисемитска свиня “ полския дипломат в нацистка Германия Йозеф Липски, който дава обещание да издигне монумент на Хитлер в символ на признателност за депортирането на евреите в Африка. Тази седмица някогашният президент на Полша Лех Валенса прикани за възстановяване на връзките с Москва.

Членът на Комитета за защита и сигурност на Съвета на Федерацията Франц Клинцевич увери, че полската войска не съставлява опасност за Русия нито във връзка с въоръжението, нито по силата, тъй като „ те не могат да нападат с тази войска “. „ Ръстът на полската войска и увеличението на нейните отговорности е предпочитание на техните господари “.

За това се приказва малко, само че в доста спорове полските въоръжени сили се употребяват много дейно. Те са в действителност добре подготвени, изключително специфичните елементи, които са едни от най-хубавите в НАТО “, разяснява Клинцевич.

Според него Полша се е трансформирала в източен плацдарм за разполагане на инфраструктурата на НАТО. „ НАТО основава условия да употребява този плацдарм като поразително средство, или като летища за скок, или като платформа за съсредоточаване на сили и средства против Руската федерация. Така нареченият групов Запад не го крие доста, тъй като Полша е комфортен и дисциплиниран сътрудник ”, счита сенаторът.

„ Неслучайно Валенса сподели, че по един или различен метод е належащо да се построяват връзки с Русия, тъй като Русия е прекомерно сериозна съседка, с цел да се пренебрегва. Човек, който дълго време беше надали не зложелател, през днешния ден обективно прави оценка ролята на Русия “, заключи Клинцевич.

Превод: В. Сергеев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР