Числата на Фибоначи са кръстени на Леонардо Фибоначи от град

...
Числата на Фибоначи са кръстени на Леонардо Фибоначи от град
Коментари Харесай

Скритата сила в числата на Фибоначи

Числата на Фибоначи са кръстени на Леонардо Фибоначи от град Пиза, Италия. Тези цифри са били известни доста преди Фибоначи още в антична Индия. Там те били употребявани в метрична версификация.
Леонардо Фибоначи е първият, който вкарва тази числова поредност в западноевропейската математическа просвета. Той среща света с тях в своята значима книга Liber Abaci (Книгата на абака) през 1202г. Леонардо употребявал последователността от цифри, когато се опитвал да изясни повишаването на популацията на зайци.
Фибоначи преглежда хипотетична обстановка, когато на полето се появят двойка зайци. Те се чифтосват в края на месеца, а в края на 2-ия месец, женската създава друга двойка. Зайците в никакъв случай не умират, чифтосват се тъкмо един месец по-късно, а женските постоянно създават двойка (един мъжки, една женска).
Въпросът, който сложил Фибоначи, гласял следното: какъв брой двойки ще има за една година? Ако бройките, са четно число, в края на N-ия месец е еднакъв на Fn или на N-то число на Фибоначи. Така, броят на двойките зайци, след 12 месеца ще бъде F12 или 144.
Числата на Фибоначи и златното съответствие
Последователността на Фибоначи стартира с 1 и 1, след което всяко ново число е резултат от прибавяне на две предишни цифри:
1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144,...
Ако разделите две поредни цифри в тази серия, да вземем за пример 144/89, се получава цифрата 1.618, което се назовава „ Златно число “ или „ Златно сечение “.
Последователното приближение на съотношението на две прилежащи цифри от серията Фибоначи към Златното съответствие.
Пропорцията на златното съответствие се приема за естетически приятна. В резултат, на това, доста художници и архитекти, в това число Салвадор Дали и Льо Корбюзие, я употребявали в работата си.
Златното сечение и серията на Фибоначи са тясно свързани
Съотношението на поредни цифри Фибоначи се приближава до златното съответствие
Спиралата на Фибоначи, известна и като златна серпантина е поредност от свързани четвъртинки от окръжности. Всички те са вписани навътре в масиви от квадратчета със страни, равни на числата на Фибоначи.
Квадратите се вписват идеално дружно, вследствие на естеството от последователността на Фибоначи. Следващото цифрата е равно на общ брой от две пред него. Всяко две поредни цифри Фибоначи имат съответствие, близо до златното съответствие, към 1,618034. Колкото по-голяма е двойката цифри Фибоначи, толкоз по-близо е. Спиралата и полученият правоъгълник се назовават златен правоъгълник.
Защо последователността е толкоз неповторима - серията Фибоначи
Числата на Фибоначи разказват разнообразни феномени в изкуството, музиката и природата. Броят на спиралите на множеството конуси е еднакъв на числата Фибоначи. Разположението на листата и клоните по стъблата на доста растения подхожда на числата Фибоначи. На пианото броят на белите (8) клавиши и черните (5) във всяка октава (13) са числата на Фибоначи. Дължините и ширините на доста правоъгълни обекти, като регистрационни карти, прозорци, игрални карти и така нататък, подхождат на поредните цифри от серията Фибоначи.
Числата на Фибоначи в природата
Слънчогледите са отлични образци за последователността на Фибоначи, тъй като семената в центъра на цветето са проведени в два набора спирали - къси, тръгнали по посока на часовниковата стрелка и по-дълги - назад на часовниковата стрелка. Ако преглеждаме спиралите поредно, тогава, явно, постоянно ще има цифри на Фибоначи.
Последователността Фибоначи, също може да се види във формата или разделянето на клоните на дърветата. Основният дънер ще пораства, до момента в който не сътвори клон, който основава две точки на напредък. След това един от новите стълбове се разклонява на две, до момента в който другият е неподвижен. Този модел на разклоняване се повтаря за всяко от новите. Кореновата система и даже водораслите също показват този модел.
Клоните на дървото показват последователността на Фибоначи.
Ето още няколко образеца, където може да намерите спиралата на Фибоначи в природата.
Не е изненадващо, че спиралните галактики, също следват познатия модел на Фибоначи. Млечният път има няколко спирални рамена, всяко от които съставлява логаритмична серпантина с към 12 градуса.
Числата на Фибоначи в човешкото тяло
Има доста образци за съотношения, измежду частите от тялото на човек въз основа на поредност Фибоначи. Такава е да вземем за пример ръката и по-специално костите на пръстите.
Всяка кост на показалеца, от върха до основата на китката, е по-голяма от миналата с почти коефициент на Фибоначи 1.618, подхожда на числата на Фибоначи 2, 3, 5 и 8.
Числата на Фибоначи при търговия с акции
Последователността на Фибоначи е инструмент за механически разбор. Той се употребява от професионални търговци в композиция с други принадлежности за пресмятане прогнозата за евентуалния завършек на корекцията. За да се получи това, се взема поради % от предходно придвижване.
Смята се, че по време на мощно пазарно придвижване цените могат да се върнат назад с 23,6% (това подхожда на съотношението на броя на серията Фибоначи в позиция N към цифрата в позиция N + 3), 38,2% (съответства на съотношението броя на серията на Фибоначи в позиция N към число в позиция N + 2) или 50% (половината). Тези равнища на промяна на Фибоначи се смятат за „ естествени “. Ако цената падне с 61,2% (съотношението на две прилежащи цифри от серията Фибоначи - позиции N и N + 1) или повече е сериозен сигнал за евентуално превръщане на наклонността.
Числата на Фибоначи във фотографията и изкуството
Във фотографията фи решетката е интерполация на спиралата Фибоначи. Днес, се смята за главен способ на основаване на приятна комбинация в кадър. Целта е да подравните обекта с линиите, основани от спиралата, или да употребявате като разделител, с цел да създадете вярното чувство за рамката.
Мрежа фи (червени линии) и спиралата на Фибоначи в рамка
Има доста образци, при които последователността на Фибоначи се появява към нас. Често, не й обръщаме внимание, само че тя е математическо знамение, което наподобява мистериозен фактор. Такъв внася универсална форма на естетика в детайлите на математическото музикално изкуство на природата.
Никога не подценявайте скритите сили в последователността на Фибоначи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР