Числата, които НЗОК изнесе днес, не са верни, възложили сме

...
Числата, които НЗОК изнесе днес, не са верни, възложили сме
Коментари Харесай

Начева: НЗОК не изнася верни данни, възложили сме проверка

Числата, които НЗОК изнесе през днешния ден, не са правилни, упълномощили сме незабавна вътрешна инспекция. Това сподели заместник-министърът на опазването на здравето и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след изключително съвещание, което се организира през днешния ден поради разминаване в посочените суми на просрочените отговорности към непознати здравни заведения , съобщи „ Фокус “.

„ Числата, посочени в прессъобщението на НЗОК, което беше изнесено през днешния ден, не са правилни, има основни разминавания в данните. И по отношение на това сме назначили незабавна вътрешна инспекция, която ще завърши до понеделник сутринта и ще откри правилните цифри. Освен това сме упълномощили и разбор и механизъм, който да усъвършенства периодите за обработка на исковете за заплащанията. Допълнително би трябвало да подчертаем, че данните, които са изнесени за постъпилите тъжби, също не са правилни. Всъщност тъжби няма, а тези над 600 лица са хората, които са декларирали възобновяване на заплащанията след лекуване в чужбина. Няма нито една тъжба, постъпила в касата от съответно лице, нито е застрашено лекуването на което и да е лице в чужбина “, сподели още Начева и посочи, че без значение от всичко Надзорният съвет смята, че всичко това няма да попречи на подписването на Националния рамков контракт за 2018 година

„ Това, че има милиони левове отговорности не значи, че има проблем или че казусът не е контролируем. В рамките на тези 73 млн. лева средства по бюджета на касата за 2018 година може да се осъществят европейските заплащания към други страни от Европейския съюз без да има напрежение в съответните осигурителни фондове. Те са обезпечени със съответните съглашения за разсрочване на заплащанията, които НЗОК е подписала със съответните страни. Така че сумата за 2018 година, която е дължима към други страни, е реалистична, контролируема и изпълнима “, разяснява Начева.

По думите ѝ няма заплаха в чужбина да спрат да одобряват български пациенти.

„ Категорично няма такава заплаха, тъй като заплащанията през тази година са обезпечени със съглашения с другите страни. А всичко, което се откри като разлика сред счетоводната и бюджетната информация, ще остане като дължими средства за 2019 година и идващите години след диалози със съответните осигурителни институции “, сподели още Начева.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР