„Числата, които Националната здравноосигурителна каса изнесе днес, не са верни,

...
„Числата, които Националната здравноосигурителна каса изнесе днес, не са верни,
Коментари Харесай

Зам.-министър Начева: Числата на НЗОК не са верни, възложена е проверка

„ Числата, които Националната здравноосигурителна каса изнесе през днешния ден, не са правилни, упълномощили сме незабавна вътрешна инспекция ". Това разгласи заместник-министърът на опазването на здравето и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след изключително съвещание, което се организира през днешния ден поради разминаване в посочените суми на просрочените отговорности към непознати здравни заведения ", съобщи кореспондент на организация „ Фокус ".

„ Числата, посочени в прессъобщението на НЗОК, което беше изнесено през днешния ден, не са правилни, има основни разминавания в данните. И по отношение на това сме назначили незабавна вътрешна инспекция, която ще завърши до понеделник сутринта и ще откри правилните цифри. Освен това сме упълномощили и разбор и механизъм, който да усъвършенства периодите за обработка на исковете за заплащанията.

Допълнително би трябвало да подчертаем, че данните, които са изнесени за постъпилите тъжби, също не са правилни. Всъщност тъжби няма, а тези над 600 лица са хората, които са декларирали възобновяване на заплащанията след лекуване в чужбина. Няма нито една тъжба, постъпила в касата от съответно лице, нито е застрашено лекуването на което и да е лице в чужбина ", сподели още Начева и посочи, че без значение от всичко Надзорният съвет смята, че всичко това няма да попречи на подписването на Националния рамков контракт за 2018 година

„ Това, че има милиони левове отговорности не значи, че има проблем или че казусът не е контролируем. В рамките на тези 73 млн. лева средства по бюджета на касата за 2018 година може да се осъществят европейските заплащания към други страни от Европейския съюз без да има напрежение в съответните осигурителни фондове. Те са обезпечени със съответните съглашения за разсрочване на заплащанията, които НЗОК е подписала със съответните страни. Така че сумата за 2018 година, която е дължима към други страни, е реалистична, контролируема и изпълнима ", разяснява Начева.

„ В момента НЗОК като администрация работи добре, макар че проф. Плочев е в болничен. Тепърва предстоят диалози с проф. Плочев, не мисля, че той е бил измамен по отношение на цифрите. Не е имало акт на заблуждение ", разяснява още Начева.

Тя изясни, че даже и предоставената през днешния ден вътрешна инспекция на НЗОК да регистрира, че има неточности, това няма да се отрази на бюджета за 2018 година

„ Договорени са съответни суми, които би трябвало да бъдат изплатени на съответните страни и те са разчетени в бюджета. А в случай че инспекцията покаже, че сумите са по-големи, те ще останат като отговорности в проектобюджета за 2019 година А това, че бюджетът за предходната година е излязъл на нула значи, че отговорностите до тогава са били изпълнени, само че може да има и начислени, които остават за по-късно. Това, че има просрочени отговорности, е реалност. И това, че те към днешна дата има 7 млн. също е реалност. И това, че това число може да бъде променено също е реалност. Но тези неща не въздействат върху заплащанията, които имаме в границите на бюджета за съответната година ", разяснява Начева.

„ Няма заплаха в чужбина да спрат да одобряват български пациенти. Категорично няма такава заплаха, тъй като заплащанията през тази година са обезпечени със съглашения с другите страни. А всичко, което се откри като разлика сред счетоводната и бюджетната информация, ще остане като дължими средства за 2019 година и идващите години след диалози със съответните осигурителни институции ", сподели още Начева.

„ Аз персонално прочетох писмото от Германия и за мен то споделя, че в случай че останат спомагателни запаси в хода на 2018 година при осъществяване на бюджета, да имаме готовността да заплатим средства над контрактуваните. И с това писмо вършат поръчка за осъществяване на диалози, които ще касаят бюджета за 2019 година Сумите, които са контрактувани, няма да бъдат заплащани в хода на цялата година, а още при започване на годината, с цел да са спокойни съответните осигурителни фондове в Германия, че сме изпълнили уговорките си съгласно споразуменията с тях ", разяснява още тя.

„ Министерството на здравеопазването не е неточно към НЗОК, за предходната година е превело всички дължими прехвърляния ", беше безапелационна Начева.

Министерството на здравеопазването не е платило 18 млн. на НЗОК, като Начева изясни, че тези 18 млн. лв.. са дължимите средства към януари 2018 година

„ Това е трансфер, който министерството би трябвало да заплати за издадените формуляри и действия, които са отвън обсега на главния пакет на НЗОК. Министерството не е неточно към НЗОК, за предходната година е превело всички дължими прехвърляния. Сега сме 2018 година и в границите на средствата, които са планувани в бюджета на министерството, то ще си извърши отговорностите към касата. 24 млн.лв. трансфер е преведен за предходната година, а тази година към момента следва осъществяването на бюджета ", разяснява още Начева и изрази молбата към всички свои сътрудници и медии да не се спекулира с числата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР