Чирпанският манастир е основан през 344 г. от Свети Атанасий

...
Чирпанският манастир е основан през 344 г. от Свети Атанасий
Коментари Харесай

Чирпанският манастир Свети Атанасий е най-стария действащ манастир в Европа

Чирпанският манастир е учреден през 344 година от Свети Атанасий Велики, тогава патриарх на Александрия. По това време той посещава днешните български земи по отношение на провеждането на църковен събор в Сердика. По пътя си назад към Египет Атанасий отсяда в римска цитадела в региона Берое (днес Стара Загора) и съгласно житието му основава там манастир. Изборът на мястото от светеца се свързва с неговата ревностна отбрана на чистотата на православната религия в подтекста на битката против публикуваната по това време арианска разкол. По това време живеещите в Мизия и Тракия готи и други племена са подложени на мощен напън от арианите.

Понастоящем Чирпанският девически манастир е настоящ . Мястото, където е ситуиран е определено тъй като е покрай стратегическия тогава път Константинопол - Сердика. Заедно с това, манастирът се намира в подножието на значима цитадела, чиито остатъци се виждат и до през днешния ден, а също по този начин и до тракийски нимфей.

Според научна експедиция, извършена през януари 2004 година от акад. доктор Росен Милев, това е първият манастир, учреден по българските земи, и най-старият настоящ и през днешния ден манастир на Европейския континент.

В своята история той е бил неведнъж разрушаван и съграждан отначало. Има безспорни археологически доказателства за съществуването на манастира през Късната древност и Средновоковието. Според преданието Васил Левски и други революционери са се крили в него по време на освободителните битки. Скривалището му е измежду монашеските килии.

В началото на 80-те години на ХХ век, Людмила Живкова поддържа построяването на нова, огромна постройка в манастира. Една от скъпите нови придобивки на манастира е египетска икона на св. Атанасий , подарена по време на визитата на Александрийския патриарх Петрос VII през 2003 година.

В Чирпанския манастир се съхранява и дубликат от фамозното Реймско евангелие - църковнославянски пергаментен ръкопис, богато декориран и изписан, подарен от български художници. Състои се от две елементи, 32 страници от която са изписани на кирилица, а останалите 62 – на глаголица. Реймското евангелие е известно с обстоятелството, че епохи наред то е било употребявано при коронацията на френските крале. Днес ръкописът се съхранява в трезора на библиотеката в Реймс и достъпът до нея се позволява единствено в доста изключителни случаи. През 2005 година с посредничеството на ръководителя на Комисията по правата на индивида и вероизповеданията на Народното събрание Лъчезар Тошев и тогавашния апостолически нунций в България монсеньор Джузепе Леанца е предоставена информация за Реймското евангелие във тип на компакт диск с електронно цветно копие на всички страници от евангелието.

Храмовият празник се организира всяка година на 2 май и тогава се прави огромен събор.

Манастирът е ситуиран на рид над самото село Златна морава , на десния бряг на Стара река, измежду красива природа и е една от културно-историческите забележителности на България. Стара река дели пещерата постница и обителта. Светата обител отстои на 14 км от град Чирпан, на 53 км южно от Стара Загора и на 70 км източно от Пловдив.

До манастира се стига елементарно от с. Златна морава, като указателни табели демонстрират пътя. Уникалността му се добавя и от локалните митове за лековитата вода в неговия бунар, свързани с основаването и покровителството му от свети Атанасий, както и от постницата в скалите над манастира, населявана от светеца и неговите следовници в дни на пост, молитва и уединение, през която и през днешния ден поклонниците минават за здраве и благополучие.

Вярващите смятат, че водата от аязмото лекува кожни болести, усъвършенства зрението, работи разхлабително на вътрешните органи и въздейства добре при туморни заболяваниия. За пещерата също се има вяра, че има лековит резултат.

Манастирът "Свети Атанасий " е издигнат измежду извънредно красива природа и предлага прелестни условия за културен и екотуризъм. Ако желаете, можете и да преспите тук, само че е добре да си извършите предварителна резервация поради дребния брой места.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР