Чирпан. Огънят, който палим всяка година на тази дата, е

...
Чирпан. Огънят, който палим всяка година на тази дата, е
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: За личности като Яворов часовникът само механично отмерва времето

Чирпан. " Огънят, който палим всяка година на тази дата, е знак на постоянно горящата душа на революционера, поета, индивида Яворов. Той е знак и на наличието му през днешния ден. За персони като Яворов часовникът единствено механично отмерва времето. За персони като Яворов животът няма начало и край, тъй като е зависим на вечността. " Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в събота вечерта на тържествена гала в Чирпан във връзка 140 години от рождението на поета, оповестиха от прессекретариата на президента . " Станахме ръководители на Съвета на Европейски Съюз. Днес, когато се радваме, че нашите европейски сътрудници ни напомнят славното ни минало, победните ни борби, богатата ни просвета, е още по-важно ние да имаме това самочувствие и горделивост. Защото го заслужаваме и поради паметта на персони като Яворов ", означи вицепрезидентът. По думите й създателят, превеждан на тринайсет езика, не се поддава на превод, тъй като мисълта и възприятията са по-силни от думите. " Да преведеш Яворов, значи да живееш в неговия свят, а това не е по никакъв начин елементарно ", акцентира Илияна Йотова.
Вицепрезидентът поздрави жителите на Чирпан, които за 50-и път провеждат Яворовите януарски дни. " Така се пази родолюбие, по този начин се сплотяваме като народ, по този начин предаваме паметта за Яворов на идващите генерации ", уверена е Илияна Йотова. " За децата беше паниката на поета, която изплака в стихотворението " В часа на синята мъгла ", акцентира вицепрезидентът пред събралите се десетки жители, измежду които и доста деца и младежи. Според нея точно това тържествено събитие би трябвало да прикове вниманието на медиите и на представители на всички институции.
По думите на вицепрезидента в комплицираната си и спорна душа Яворов изговори най-нежните стихове за любовта, изпя най-романтичните песни за нашите борби и националния ни блян. " Неговите стихове разрушават клишетата. Трудно е да посочиш кое е обичаното ти стихотворение, тъй като обичани са всички и постоянно намираш своята мисъл или своя стих ", означи Илияна Йотова.
След приветствието си вицепрезидентът възпламени огъня на Яворовата лирика пред паметника на поета. По-късно участва на поетична Яворова вечер, на която в етюди възпитаници пресъздадоха най-емблематичните моменти от живота и творчеството на поета. Връчена бе Националната Яворова литературна премия на поета Иван Цанев.
По-рано денем вицепрезидентът се включи в обичайното факелно шествие от къщата-музей " П. К. Яворов " до паметника на поета. Преди това Илияна Йотова прегледа родната къща на Яворов и организира среща с кмета на община Чирпан Кичка Петкова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР