Чип индустрията се очертава като арена на противопоставяне на САЩ

...
Чип индустрията се очертава като арена на противопоставяне на САЩ
Коментари Харесай

САЩ развързват кесията за чипмейкърите


Чип промишлеността се обрисува като сцена на опълчване на Съединени американски щати и Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Съединените щати ще се опитат да засилят позициите си на международния пазар на чипове не единствено със забранителни ограничения против Китай . Законодателите работят за основаване на фонд, чиито средства ще се на сочат към развиването на профилирани промишлености. Но все още спряганите суми са ​​ много скромни – не повече от 25 милиарда $ за всички участници.

Според Фондацията за осведомителни технологии и нововъведения, през 2019 година американските компании са формирали 47% от световните доходи от полупроводникови съставни елементи, само че в това време не повече от 12% от всички продадени артикули са създадени в страната. Всъщност Китай към този момент създава 15% от всички чипове, продавани в света, а през идващите 10 години тази цифра може да нарасне до 24%.
още по тематиката
Както отбелязва Nikkei Asian Review, през 2019 година китайските управляващи отпуснаха 20,5 милиарда $ директни вложения за развиването на националната полупроводникова промишленост, а други 53 милиарда бяха събрани посредством капиталови фондове с държавно присъединяване.

Американските законодатели към момента приказват за доста скромни суми. Така да вземем за пример, федералното държавно управление има намерение да отдели 15 милиарда $ за 10 години, с цел да подтиква развиването на американското произвеждане на чипове. Днес построяването на едно дружество за чипове коства най-малко 10 милиарда $, до момента в който всеки претендент за държавни дотации от Съединени американски щати може да разчита единствено на 3 милиарда $ на план.

Още 10 милиарда $ ще бъдат отпуснати от Министерството на защитата на Съединени американски щати. Средствата ще се разделят поравно в две посоки: 5 милиарда $ ще бъдат изразходвани непосредствено за развиването на производството на полупроводникови съставни елементи за потребностите на отбранителния бранш, а други 5 милиарда $ ще отидат към разработчиците на чипове за техните проучвания.

На държавно равнище производителите ще могат да разчитат на разнообразни данъчни облекчения и инфраструктурна поддръжка. Тайванската TSMC към този момент се е заела при сходни условия да построи 5-нм индустриално оборудване в Аризона, което ще стартира да работи през 2024 година Бюджетът на плана доближава 12 милиарда $, само че към момента остават въпроси по отношение на оперативната доходност на предприятието.

Властите в Съединени американски щати имат намерение да привлекат средства от профилиран фонд, с цел да подтикват разработки, осъществявани от американски чипмейкъри в съдействие с компании на техни съдружници на външнополитическата сцена – да вземем за пример Япония или европейски страни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР