Чиновниците на еврозоната са готови да пуснат Хърватия и България

...
Чиновниците на еврозоната са готови да пуснат Хърватия и България
Коментари Харесай

България и Хърватия получиха от ЕС подкрепа за влизане в чакалнята за еврото


Чиновниците на еврозоната са подготвени да пуснат Хърватия и България в механизма ERM-2, което е прелиминарен стадий за приемане на еврото като национална валута, оповестиха източници на Ройтерс, съобщи БГНЕС.

Този ход ще проправи пътя за първото разширение на еврозоната след 2015 година, когато Литва се причисли към валутния съюз, който в този момент има 19 членове.

Европейските представители обявиха, че решението следва да се вземе след дефинитивна поддръжка от страна на еврозоната и финансовите министри на Европейски Съюз, които през днешния ден и в петък ще проведат видеоконференции.

Очаква се решението да бъде оповестено вероятно през почивните дни, с цел да се предотвратят борсовите спекулации.

В идващите часове остава да бъдат решени някои дребни въпроси, които може да забавят оповестяването през уикенда, вероятността да се анулира решението за за присъединение към механизма ERM-2.

След като страните се причислят към ERM-2, те остават в механизма за към две години, преди да стартират практическата подготовка за присъединение към еврозоната – развой, който лишава почти още една година. Така най-ранната година за присъединение ще бъде 2023 година

БГНЕС напомня, че на 30 януари депутатите одобриха решението за закрепен курс 1.95583 лв. за евро след влизането в ЕРМ 2,. Гласуваха 208 депутати, „ За “ – 140, „ срещу “ – 2, въздържаха се 66.

Текстовете по решението бяха съгласувани след срещи на финансовия министър Владислав Горанов и шефа на Българска народна банка Димитър Радев с парламентарните групи. Документът не беше подсилен само от Българска социалистическа партия. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР