Чинкуе Тере e крайбрежен район в Северозападна Италия. Заради красотата

...
Чинкуе Тере e крайбрежен район в Северозападна Италия. Заради красотата
Коментари Харесай

Чинкуе Тере: Пъстри цветове и изкушаващи вкусове

Чинкуе Тере e крайбрежен регион в Северозападна Италия. Заради хубостта и съхранената атмосфера, регионът е обичана туристическа дестинация.

Името значи " пет земи " - регионът обгръща пет обитаеми места: Монтеросо ал Маре, Вернаца, Корнилия, Манарола и Риомаджоре. Крайбрежната линия, петте села и близките скатове са включени в Националния парк Чинкуе Тере, който е част от Световно завещание на ЮНЕСКО.

Накацалите по склопновете здания не са изглеждали постоянно по този начин пъстроцветни. Весело боядисаните риболовен къщи са замислени като туристическа атракция в края на 70-те години.

Освен с красивите гледки и неповторимата атмосфера, Чинкуе Тере притегля гости и с кулинарните си изкушения. Районът е известен с обичайните си ястия и питиета.

Аншоа от Монтеросо е локален специалитет със статут на артикул със предпазено название за генезис. Пестото, което подготвят тук е от листа босилек, чесън, сол, зехтин, кедрови ядки и сирене пекорино.

Друг локален специалитет е фарината - типична закуска, приготвена от нахутено брашно. Тънката питка се предлага в сладкарниците и пицариите тук. Град Корнилия пък е известен с друго лятно прелъщение - сладолед с локален мед.

Рйонът е прочут с локалните си виновност, лимончелото и ракията си. През вековете хората са изграждали тераси върху грапавия стръмен пейзаж. Терасираните скатове се употребяват за развъждане на грозде и маслини.

И въпреки туристическият интерес към мястото през днешния ден да е огромен, достъпът до Чинкуа Тере с автомобил остава стеснен. Влакове се движат от Ла Специя до всичките пет града, както и до огромните районни и национални гари.

Пътнически ферибот също свързва четири от селищата и останалата част от Италия. Интересна е пешеходната пътека, известна като Sentiero Azzurro ( " Лазурната пътека " ), която свързва петте обитаеми места. Въпреки че е по едно и също време стръмна и дълга, тя към момента се изполва.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР