Чилийското правителство ще отмени повишението на цените на билетите за

...
Чилийското правителство ще отмени повишението на цените на билетите за
Коментари Харесай

Пълен обрат в Чили след масовите протести

Чилийското държавно управление ще анулира покачването на цените на билетите за метрото в столицата, даде обещание президентът Себастиан Пинера нощес - ден откакто разгласи изключително състояние в столицата поради бурните митинги против повишаването на публичния превоз, прераснали в вълнения.

"Държа да оповестя, че ние ще преустановим покачването на цените на метрото ", съобщи Пинеда през вчерашния ден в тирада по малкия екран от президентския замък Ла Монеда, като посочи, че ще бъде нужен незабавен закон за задачата и че ще има договаряния за превъзмогване на "трудната обстановка ", съобщи ДПА.

"Приоритетът на нашето държавно управление е да обезпечи публичния ред и сигурността на чилийците ", сподели Пинеда, признавайки, че стачкуващите имат "добри аргументи " да стачкуват.

"Никой обаче няма право да демонстрира такова брутално незаконно принуждение като тези, които унищожиха, опожариха или повредиха над 78 станции на метрото на Сантяго ", добави президентът. Администрацията на метрото заяви, че цялата 140-километрова мрежа ще бъде затворена до вторник, с цел да бъде направена оценка на вредите.

Хералдо Мунос, президент на левоцентристката Партия за народна власт прикани министъра на превоза да подаде оставка. "Струва ми се че некомпетентността на министрите, на която станахме очевидци, значи, че би трябвало да има оставки ", сподели той на конференция през вчерашния ден.

По-рано денем държавната говорителка Сесилия Перес порица "безотговорните популистки водачи ", които по думите й подстрекават насилието, и предизвести против повтаряне в Чили на събитията от Еквадор и Венецуела през последните месеци.

Тя отбрани Пинера, който бе фотографиран в първокласен италиански ресторант предходната вечер, в разгара на конфликтите сред служители на реда и протестиращи в метрото. Снимките провокираха рецензии в обществените мрежи, съгласно които са емблематични за президента - милиардер, далечен от проблемите на редовите чилийци.

Заради безредиците Пинера разгласи изключително състояние в Сантяго - нещо невиждано в столицата от края на диктатурата на Пиночет през 1990 година Решението за разполагането на военни бе посрещнато с потрес в страната, живяла 17 години под военна тирания, отбелязва Ройтерс.

Бронетранспортьори с бойци пресрещнаха през вчерашния ден следобяд стачкуващите на централните столични площади, а моловете в града бяха затворени, откакто в обществените мрежи се появиха апели да бъдат щурмувани. Горящи барикади от автомобилни гуми бяха издигнати на няколко централни улици, един супермаркет бе опожарен, а полицията на доста места употребява сълзотворен газ и водно оръдие против стачкуващите.

Пинера се срещна с министри и кметове от ръководещата коалиция за спешни диалози през вчерашния ден следобяд, а опозиционните водачи приканиха президента да изтегли военните от улиците и да анулира покачването на цените на публичния превоз.

Генералът, отговорящ за сигурността в столицата по силата на изключителното състояние, Хавиер Итуриага дел Кампо, съобщи, че в някои квартали на столицата се вкарва полицейски час от 22,00 ч. до 7,00 ч. сутринта и че армията ще следи за спазването му. "Приканваме всички хора да се приберат у дома, с цел да оценят ограниченията, оповестени от държавното управление и да се погрижат за фамилиите и домовете си ", сподели той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР