Чилийският президент Габриел Борич официално получи проекта за нова конституция

...
Чилийският президент Габриел Борич официално получи проекта за нова конституция
Коментари Харесай

Президентът на Чили призовава за референдум относно предложението за нова конституция, изготвено от консервативни съветници

Чилийският президент Габриел Борич публично получи плана за нова конституция и приканва за народен референдум идващия месец, с цел да могат жителите да решат дали новата харта ще размени конституцията на страната от времето на диктатурата

От ЕВА ВЕРГАРА Associated Press и ДАНИЕЛ ПОЛИТИ Associated Press 7 ноември 2023 година, 13:10

САНТИАГО, Чили -- Чилийският президент Габриел Борич получи във вторник плана на новата конституция и прикани за народен плебисцит идващия месец, с цел да могат жителите да решат дали новата харта ще размени конституцията на страната от времето на диктатурата.

Чилийците, които през септември предходната година изрично отхвърлиха препоръчаната конституция, написана от ляво насочен конвент, ще решат на 17 декември дали да одобряват новия документ, който значително беше написан от консервативните съветници.

„ Окончателното време за жителите стартира и в този момент техният глас и тяхното решение в действителност имат значение “, сподели Борич по време на публична гала в Конгреса, с цел да връчи публично документа и да подпише указа, който приканва за гласоподаване.

След като чилийците отхвърлиха предлагането за това, което мнозина характеризираха като едно от най-прогресивните в света конституции, в този момент те би трябвало да решат дали да гласоподават за документ, за който някои предизвестяват, че отива в другата прекаленост.

Една от най-спорните публикации в оферти нов документ гласи че „ законът пази живота на неродените “, с лека смяна във формулировката от сегашния документ, който някои предизвестиха, че може да направи аборта изцяло противозаконен в южноамериканската страна. Понастоящем чилийският закон разрешава спирането на бременността заради три аргументи: обезчестяване, в случай че плодът не може да оцелее и риск за живота на майката.

Друга публикация в препоръчаният документ, който провокира дискусия, гласи, че пандизчии, които страдат от терминална болест и не се смятат за рискови за обществото като цяло, могат да получат домакински арест. Членове на лявата съпротива обявиха, че мярката може в последна сметка да облагодетелства тези, които са били наказани за закононарушения против човечеството по време на диктатурата на военачалник Аугусто Пиночет (1973-1990 г.).

Новият препоръчан документ, който споделя, че Чили е обществена и демократична страна, която „ предизвиква прогресивното развиване на обществените права “ посредством държавни и частни институции, се опълчва и на доста локални водачи, които споделят, че отстранява налога върху къщите които са съществени жилища, жизненоважен източник на държавни доходи, които се заплащат от най-богатите.

Правителството на Борич даде обещание да остане неутрално в дебата по отношение на новия препоръчан текст макар че няколко от съдружниците на администрацията към този момент споделиха, че се опълчват на новия документ.

Конституционният съвет утвърди оферти документ, който има 17 глави и 216 члена, в 33-17 гласоподаваха в края на предишния месец.

Борич прикани жителите във вторник да преценяват дали новият план преглежда главните проблеми и провокации на страната и да „ решат дали това е предложение, което ни сплотява. “

Борич сподели във вторник, че в случай че документът бъде признат, държавното управление му ще работи върху използването му и в случай че бъде отритнат, ще се концентрира върху „ продължавайки да работите и управлявате за благополучието на хората. “

Проучванията сочат, че новият документ има дребен късмет да бъде утвърден, макар че една трета от популацията наподобява не е решило.

Ако новата харта бъде отхвърлена, конституцията от ерата на Пиночет ще остане в действие.

Президентът на Конституционния съвет, дясната Беатрис Хевиа, съобщи документа на Борич във вторник и изрази оптимизъм, че „ можем да затворим конституционната глава “ и да стартираме да работим по построяването на „ по-просперираща и обединено Чили ” на 18 декември.

Чилийците ще се насочат към урните малко повече от година, откакто 62% гласоподаваха за отменяне на препоръчаната конституция, която характеризира Чили като многонационална страна, откри самостоятелни локални територии и даде приоритет на околната среда и равенството сред половете.

———-

Politi оповестява от Буенос Айрес, Аржентина.

Водещи истории

ABC News Live

24/7 отразяване на изключителни вести и събития онлайн

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР