Чилийските шофьори на камиони и таксита предизвикаха днес транспортен колапс

...
Чилийските шофьори на камиони и таксита предизвикаха днес транспортен колапс
Коментари Харесай

Шофьорите на камиони и таксита се включиха в протестите в Чили

Чилийските водачи на камиони и таксита провокираха през днешния ден транспортен колапс по основните улици на столицата Сантяго, протестирайки против високите пътни такси, съобщи Ройтерс. Това е следващият митинг в седмица на демонстрации, съпроводени с принуждение, провокирани от общественото неравноправие.

Протестите започнаха поради нарастване на цените на билетите в публичния превоз и прераснаха в хулигански прояви, пожари и грабежи, причинявайки гибелта на най-малко 16 души, ранени бяха стотици и се стигна до вреди за милиони долари за бизнеса и инфраструктурата.

Тази заран трафикът беше нарушен наред с достъпа до някои от главните входове на Сантяго, защото камиони с ремаркета, коли и таксита се движеха доста постепенно, надуваха клаксоните и развяваха чилийски флагове. Шофьорите пееха песни в символ на митинг против пътните такси.

Социалното неспокойствие в Чили е следващата вълна от митингите, избухнали в Южна Америка и по света - от Бейрут до Барселона. Всяко от тези протестни придвижвания има локални подбуди, само че също по този начин споделя повишения яд против общественото неравноправие и ръководещите елити.

В същото време чилийците в обществените мрежи възнамеряват "най-голямата проява в Чили " по-късно през днешния ден, като се чака митингите да сковават по-големите градове.

"Протестите бяха нужни ", споделя уличният продавач Серхио Перес, до момента в който приготвя щанда си с плодове. "Но те затрудниха всичко, изключително напредването ", прибавя той.

Рано тази заран улиците в центъра на Сантяго бяха обсипани с отпадъци и счупено стъкло и воняха на сълзотворен газ след последните демонстрации и конфликти. Трафикът в центъра на чилийската столица беше слаб, защото доста компании и учебни заведения останаха затворени.

Вандали подпалиха подземните транспортни влакове предишния уикенд и ги стопираха от придвижване. Това докара до загуби за 300 милиона $ и наруши придвижването на публичния превоз.

Чилийската войска пое грижата за опазването на сигурността в Сантяго - град с население от 6 милиона души. В столицата е оповестено изключително състояние с полицейски час през нощта.

Президентът на Чили Себастиан Пинера, предприемач милиардер, се обърна към сънародниците си през вчерашния ден, потвърждавайки че е чул ясно техните претенции и ще изпрати през днешния ден за разглеждане в Конгреса проектозакон за нарастване на пенсиите от 20 %.

В сряда, 23 октомври, той е изпратил на законодателите и закон за прекъсване на нарастването на цената на електричеството, както и някои други ограничения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР