Чилийски учени установиха какво е предназначението на археоложките комплекси Тулан-52

...
Чилийски учени установиха какво е предназначението на археоложките комплекси Тулан-52
Коментари Харесай

Откриха древни светилища на развита цивилизация в Чили

Чилийски учени откриха какво е предназначението на археоложките комплекси Тулан-52 и Тулан-54, които се оказаха церемониални центрове от неолита, заяви Физ.орг.

По-рано се смяташе, че комплексите са били краткотрайни селища на ловци и събирачи на плодове, които водели полуномадски метод на живот, само че резултатите от новото проучване демонстрират, че хората по това време имали комплицирани обществени взаимоотношения.

Каменните уреди Тулан-52 и Тулан-54 се намират в пустинята Атакама в Чили. Разкопките на двата обекта завършиха надлежно през 1985 година и 2015 година Тулан-52 бил издигнат към 5000 години след построяването на Тулан-54. Предполагаше се, че двете уреди били употребявани като селища и места за осъществяване на ритуални обреди от 1110-900 година прочие Христа до 360-550 година

Сега експертите обаче заключиха, че Тулан-54 и Тулан-52 в никакъв случай не са били употребявани като места за живеене, а само като церемониални центрове. В комплексите били открити доста артефакти, употребявани за обреди, само че не и следи от заселване. Археолозите попаднали на позлатени глави на лешояди и хаванчета, които били употребявани за подготвяне на пигменти и обработка на растения, съдържащи халюциногени. Освен това били открити костите на повече от 20 деца.

По мнението на учените, сред двата комплекса има сходства, които навеждат на мисълта, че при построяването им се е прибягнало до изискващи присъединяване на доста хора способи. Освен това при построяването на Тулан-52 са употребявани животни от фамилията на камилите за превозване на материали, в това число метали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР